Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 лютого 2015, 00:12 Суспільство
Як звичайний українець перетворюється на захисника Батьківщини
Як звичайний українець перетворюється на захисника Батьківщини

Приблизно чотири тисячі військовиків запасу чекають на Рівненщині тактичних навчань. На базову підготовку мобілізовані мають два тижні. Їх вони проведуть на полігоні. Далі ще стільки ж часу відведено для навчання та адаптації у військових частинах. Сьогодні ж до Рівного прибули чоловіки з Чернівецької області. Журналістам дозволили поглянути, як звичайний українець перетворюється на захисника Батьківщини.

У розташування військової частини в Рівному прибуло майже 2 тисячі мобілізованих. Чоловікам від 25 до 50 років.

Віктор Ківлюк, керівник організаційно-мобілізаційного управління штабу оперативного командування Північ:

- Вже прибули і готують полігон до навчального процесу представників Черкаської, Хмельницької, Вінницької областей. Сьогодні прибули представники Чернівців, Рівненської області, Волині і в наступні дві - три доби мають підїхати представники Львівщини, Закарпаття, Івано-Франківської області, Тернопільщини, Київської області, з Чернігова, із міста Києва.

Для початку мобілізованих перевіряє лікар. Серед новоприбулих лише один чоловік, який поскаржився на здоров'я. 

Вадим Корецький, керівник медичної служби оперативного командування Північ:

- Осіб, яких виявлено хворими, повертають до військкомату, на проведення повторного дообстеження.

Решта отримують протигази. Далі - розподіл за п'ятьма навчальними підрозділами.

Сергій, керівник відділу розподілу сержантів і солдатів запасу:

- До мене приходять військовозобов'язані запасу. Я беру їх облікові документи, військовий квиток, розпорядження. При спілкуванні виявляю, на яких посадах вони проходили службу, до чого мають здібності, і згідно цього спілкування визначаю, в які підрозділи їх дальше розпреділяю. 

Усіх мобілізованих спорядять зимовим і літнім одягом. Кожен отримає два комплекти білизни, по чотири пари шкарпеток, камуфльовані костюми, шапки, берці. А в заплічникові для особистих речей є посуд і предмети гігієни. 

Андрій Зарицький, керівник речової служби оперативного командування Північ:

- Практично вся форма нашого українського виробника, наша вітчизняна. Частково, десь процентів 50% забезпечення черевиками і високим берцями - Канада. Половина наших, половина - канадських. Решта все вітчизняне. Рюкзаки для особистих речей польські.

- Броніки давати будете?

- Броніки будемо давати в районі виконання завдань. Зараз, на даний момент, вони їм не потрібні.

За військову службу мобілізовані отримають зарплатню на банківські картки - відповідні договори чоловіки вже підписали. Залежно від спеціальності, але не менше як дві тисячі гривень. За перебування в зоні АТО платитимуть удвічі більше. Після завершення всіх формальностей чоловіки рушать на полігон. Кожен до цього етапу свого життя ставиться по-різному. Та мобілізовані запевняють: із ними молитви їхніх рідних та обереги.

Ігор Андріюк, мешканець Чернівецької області:

- Бог мій оберег.

Вадим Ситников, мобілізований:

- Мене чекає дружина, мене чекає донька Наталочка, якій я передаю привіт.