Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 лютого 2015, 13:17 Суспільство
Як уберегтися від небезпеки, що чатує на дахах
Як уберегтися від небезпеки, що чатує на дахах

Обережно, бурулі атакують! Брила ледь не вбила дитину в Києві. На голову 11-річному хлопчикові впав величезний шмат льоду. Школяра шпиталювали зі скальпованою раною голови.

Усе сталося перед очима Ольги Михайлівни. Жінка розповідає: школяр вийшов із арки, і за мить величезний крижаний сталактит упав йому на голову.

- Ось тут даже салфетки с кровью, отут хлопчик сидів на лавці, отут коло нього куча людей була. Сидів хлопчик тако нагнутий, но я з ним не розмовляла, я бачу, шо люди коло нього, і вимочували йому кров.

- Дирка получилася. 

- У голові? 

- У голові!

Брила розлетілася на шматки. Деякі не розтанули навіть за добу. 

- Все засыпано вот такими кусками огромными льда, видите, это не сосулька, это кто-то бросил.

Звідки взялися тут бурулі - невідомо. Місцеві кажуть, таке тут сталося вперше.

- Ми каждий день гуляємо, ніколи не падали, а тут нада впасти!

Їдемо до ЖЕКу, аби з'ясувати, чому вчасно не прибрали з дахів крижану небезпеку. Утім, майстриня, яка відповідальна за будинок, де сталося лихо, лише відмахується.

- Скажіть, будь ласка, а ви по 45 будинку майстер? 

- Я сьогодні вийшла із лікарняного.

- А хто був замість вас?

- Не знаю, до адміністрації.

- Мешканці самовільно встановлюють козирьки, без проектної документації, без дозволу.

- Так це з козирька впало?

- Да.

Тим часом у Київській міській адміністрації твердять - саме комунальники мають прибирати з дахів брили та шари снігу.

Петро Пантелеєв, заступник голови Київської міськдержадміністрації:

- Оскільки шар снігу накопичився великий, близько 30 сантиметрів на покрівлях, зараз робота по очищенню покрівель і зняття бурульок буде приоритетом комунальних служб. Будуть задіяні також усі балансоутримувачі будівель, оскільки власник кримінальну відповідальність несе за те, якщо, не дай Бог, хтось буде травмований внаслідок снігу з такої покрівлі.

Хто винен у падінні бурульок - байдуже травмованому хлопчикові, адже дитина могла загинути. 

Олександр Гончарук, керівник Київського міського центру дитячої мікрохірургії:

- Привезли його зі скальпованою раною потиличної ділянки голови, дитина обстежена, зробили томографію, обстежили, рана зашита.

Унаслідок перепаду температур бурульок у столиці нині дуже багато. Вони націлили свої гострі крижані жала просто в голови перехожим. Василь Юхимович став свідком, як на вулиці Золотовустівській крига ледь не вбила перехожу.

Василь Юхимович, мешканець Києва:

- Та вот, 10 минут назад, вы прошли бы - и вас бы там накрыло. Девушка шла, еле успела, а так бы позвонка не было. Еле отскочила, перепуганная, бедная.

- Впала буруля і по ногам б'є, от звідси, біля водостоку. 

- Мені в прошлому году на машину упали, така глиба, кому пред'являть? Кого шукать?

У Київській адміністрації вирішили всі місця падіння намерзнів огороджувати. Утім, кияни певні - стрічки й об'яви не допоможуть.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Київські тротуари перетворилися на справжню смугу перешкод. Пішоходів можуть вбити бурулі, які звисають згори, а обійти їх можна лише проїжджою частиною.

На машини скаржаться й комунальники. Кажуть, крижані брили з дахів прибирають, і припарковані авта їм заважають.

Віктор, працівник Київенерго:

- Вот стоит машина, нормально она стоит или нет? Если хазяин выйдет, будет иметь претензии, что упала на нее бурулька, а то, что нельзя оббить, что она стоит, так это никого не волнует.

Інакше роблять у Європі. Там уже давно зрозуміли: легше завадити виникненню буруль, ніж потім боротися з ними. Варто лише утеплити піддашшя, аби на ньому не конденсувалася пара з квартир. Відтак сніг лежатиме до весни, а потім розтане, не перетворюючись на кригу. Ось так із мріями про Європу, кияни опановують курс молодого бійця. І деякі вже маневрують тротуарами не гірше, ніж солдати мінним полем.