Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 лютого 2015, 12:56 Суспільство
Парк МАФів сучасного періоду
Парк МАФів сучасного періоду

Столичні посадовці показали, куди відвозять МАФи, демонтовані з вулиць міста. Сюди кіоски звозили кілька років поспіль. Кажуть - незабаром не буде вільного місця, а боротьбу з незаконними об'єктами тільки розпочали.

Ірина Винокурова, кореспондентка:

- Це місце ще називають містечком мафів. Сюди з усього Києва звозять незаконно встановлені кіоски. Тут і кавярні, і магазини, що торгують продуктами. Деякі демонтували ще 2010 року.

Це один із двох столичних штрафмайданчиків малих архитектурних форм. Тут зберігають трохи більше як тисячу триста споруд. Звозять, утім назад власникам поки не повертають.

Дмитро Білоцерковець, директор Департаменту благоустрою Київської міськдержадміністрації:

- У нас основная проблема в городе - как только предприятие "Благоустрий" возвращало ларьки, сразу моментально они проявлялись снова в городе. У нас идет официальная процедура инвентаризации, до ее завершения мы имеем право не отдавать ларьки. Для того, чтобы предприниматели увидели, что вакханалия и беззаконие, которое присутствовало в ларечном бизнесе, закончилось. 

Підприємцям також нагадують - від квітня 2013-го в Києві діє заборона на встановлення нових об'єктів. Тоді зробили фотоплан усіх рундуків. Їхнім власникам запропонували леґалізувати роботу, заплативши пайовий внесок. Кіоски, яких нема на цьому плані - незаконні, і їх прибиратимуть. Єдина морока - демонтувати незаконні МАФи так само швидко, як вони з'являються, "Благоустрій" не може.

Іван Кліпа, директор КП Київблагоустрій:

- Мы решили начать очистку города из его центра. То есть первоначально это Печерский район, начали со станций метро, мы их очистили от нелегальных на 1 февраля. После 1 февраля закончилась подача документов на оплату паевой, и мы начинаем все оставшиеся убирать.

Оскільки нині забрати малу архітектурну форму зі штрафмайданчика неможливо, незабаром їх не буде куди звозити. Тож столична влада шукає нових територій і думає, куди прилаштувати ті споруди, які вже вважають нічийними.

Дмитро Білоцерковець, директор Департаменту благоустрою Київської міськдержадміністрації:

- К нам обращаются представители МВД города для того, чтобы часть ларьков, те, которые мы имеем право им отдать по истечению 3-х лет, которые они здесь находятся, чтобы мы отдали на обеспечение безопасности на мостах.

Так само до кіосків пригладаються й волонтери, що можуть використовувати їх, збираючи в них речі. Коли ж місто повністю очистять від незаконної торгівлі, посадовці поки не знають.