Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 лютого 2015, 21:22 Суспільство
Новий Генпрокурор - "за" та "проти"
Новий Генпрокурор - "за" та "проти"

Народні депутати проголосували за відставку Генерального прокурора Віталія Яреми, натомість призначили 62-річного Віктора Шокіна. У відомстві він працював від 1999-го року, кілька разів обіймав посаду заступника Генпрокурора. І ось нині сам сів у головне крісло.

Зранку в парламенті про можливе голосування за нового Генпрокурора начебто й не знали. Депутати розмірковували про те, що очолити відомство має нова молода людина, а обрати її можна за допомогою конкурсу.

Ігор Мосійчук, народний депутат України:

- Однозначно люди з-поза системи, людина, яка має фах, але яка ніколи не працювала в системі, ну наприклад хтось з комбатів, можливо, Володя Парасюк.

Єгор Соболев, народний депутат України:

- Я за те, щоб ми шукали нового Генерального прокурора скрізь, в нас реальні проблеми з Генеральною прокуратурою, і треба шукати де завгодно, але не там.

Схожої думки дотримуються й пересічні кияни.

- Должен буть чесним, таким, як я.

- Аби людина була високої моралі.

- Честным, хотелось бы.

Юристи-практики ж кажуть - окрім моральних якостей, на такій посаді потрібен професійний досвід. Цього вимагає й новий закон про прокуратуру.

Олександр Калюжний, юрист:

- Предусмотрены фактически требования, их очень мало: высшее юридическое образование, 10 лет стажа и устойчивые моральные качества. По сути это все. Это очень рано говорить, что прокурор должен проходить конкурс или же должны проводиться выборы, представить лицо на должности Генпрокурора, которое не имеет опыта работы в органах прокуратуры хотя бы лет 5,7, 10 - ну это на самом деле очень сложно.

І от після обіду в парламенті з'являється Президент і пропонує голосувати за 62-річного заступника Яреми - Віктора Шокина, який уже тривалий час працює в Генпрокуратурі, кілька разів ішов на пенсію, з якої принагідно знову повертався на посаду.

Віктор Шокін, генеральний прокурор України:

- Пріорітетом роботи на самому початку я бачу закінчення та направлення до суду усіх кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених під час революції гідності. А також щодо високопосадовців режиму Януковича. Повернення всіх коштів, котрі в державі були вкрадені.

Зрештою, за його призначення голосують 318-ро депутатів. Підтримує нового старого прокурора і фракція опозиції. Парламентарі-новачки уражені. Не на таке оновлення прокуратури вони чекали.

Володимир Парасюк, народний депутат України:

- Ця людина своє вже відпрацювала. Зловили, не зловили, це вже не хвилює. Йди щось інакше роби, займайся, якісь мемуари пиши про прокуратуру. Дай дорогу молодим.

Антон Геращенко, народний депутат України:

- Щодо кандидатури Шокіна, то я вважаю, що не потрібно шокувати Верховну Раду і вносити сьогодні все, як у радянські часи. Я вважаю, що потрібен час, заслухати цю кандидатуру, хай він попрацює виконуючим обовязки Генпрокурора, досаджає тих, кого Ярема не досадив.

Не залишив байдужими новий Генпрокурор і багатьох інтернет-користувачів. Вони відразу помітили схожість Шокина з прокурором часів Януковича - Віктором Пшонкою. Втім, сподіваються, що схожі вони лише зовнішністю.