Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 лютого 2015, 23:56 Суспільство
Довідки військкомату для виїзду цивільним чоловікам не потрібні
Довідки військкомату для виїзду цивільним чоловікам не потрібні

Чоловіки призовного віку повинні отримувати довідку не тільки для виїзду за кордон, а й для пересування Україною - з такою ініціативою виступають у Генеральному штабі. Таким чином військові прагнуть порахувати всіх боєздатних чоловіків. Та юристи наголошують - метод незаконний.

Фінішував перший етап четвертої хвилі мобілізації. До лав армії набрали практично скільки й планували - понад 49 тисяч новобранців. Та для інших військовозобов'язаних у Генеральному штабі підготували сюрприз - мати довідку для пересування, і не тільки для виїзду за кордон, а й для подорожей Україною! Мовляв, в умовах призову це необхідно. Документ - це такий собі дозвіл для пересування військовозобов'язаного, але ще не призваного до армії, громадянина України від військкомату. Утім, це антиконституційно - кажуть юристи.

Ганна Маляр, юрист:

- Ініціативи Міноборони і генштабу зрозумілі, тому що багато людей ухиляються і бояться йти на війну. Але в Конституції чітко зазначено, що наші люди мають право вільно пересуватися по території України.

Першими спростували вимагання будь-яких довідок у Державній прикордонній службі. Мовляв, як і раніше, для виїзду за кордон необхідний паспорт громадянина України. Про перевірку додаткових документів, які начебто мають перевіряти, не чули й на блок-постах між містами. Ось, наприклад, співробітники ДАІ на в'їзді у столицю з боку Броварів, як і раніше, зупиняють лише підозрілі машини.

- Военный билет?

- Да.

- Нет, военный билет мы не смотрим.

Ганна Маляр, юрист:

- На разі контролювати переміщення фактично половини населення України фізчино неможливо, більше того, треба буде змінити велику частину законодавства, наприклад, якщо навіть будуть між обласятми якісь блок-пости, на якій підставі вони будуть зупиняти і перевіряти машину, якщо він, припустим не порушує правил.

Невдовзі в Міноборони пояснили - ніяких довідок брати не потрібно. Інформацію Генштабу просто невірно трактували. Йшлося про необхідність своєчасно ставати на облік у військкоматі. Утім, обмеження на пересування таки є, але стосується воно лише мобілізованих.