Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 лютого 2015, 12:53 Суспільство
Для чого та за яку ціну озброюються українці
Для чого та за яку ціну озброюються українці

Гранатомети, автомати, пістолети та набої різного калібру - тепер таку зброю в Україні можна придбати без проблем, до того ж значно дешевше, аніж ще рік тому. Бо продають її нелегально. А везуть із зони АТО.

Гранатомети, кулемети, автомати, гвинтівки, пістолети та гранати. Арсенал на будь-який смак - не з озброєння військової частини, а зі сховків торговців нелегальною зброєю - мало не щодня знаходять правоохоронці по всій Україні. Везуть її переважно із зони АТО. Столичні міліціонери кажуть: тільки у столиці за останні півроку кількість незаконної зброї зросла в рази.   

Юлія Мусташ, начальник відділу ГУ МВС України в м.Києві:

- За статтею 263 Кримінального кодексу України було зареєстровано 223 кримінальні провадження. З'являються нові і нові методи, якими намагаються передати до Києва зброю. Інколи навіть поштою.

В асоціації зброї кажуть - так люди намагаються убезпечити себе в непевні часи, а ще приваблює ціна на нелегальну зброю.

Георгій Учайкін, голова наглядової ради Української асоціації власників зброї:

- Оце мисливська версія автомата Калашникова, коштує в магазині понад 24 тисячі гривень, а нелегальна версія буде коштувати 500 доларів, тобто 10 тисяч гривень. Коли небезпека відчувається уже кожним громадянином України, дехто з людей, які навіть не мають злочинних намірів, пристає на пропозицію купити нелегальну зброю. Бо це парадокс - нелегальна дешевша, ніж легальна.

Найбільш ходові позиції для перепродажу, крім автоматів Калашникова - пістолети, патрони й різні типи гранат. Нелегальну зброю продають через Інтернет, а подекуди і на ринках. Однак торговців такою зброєю звичайному громадянину знайти нелегко. Її продають законспірованими каналами збуту. В асоціації власників зброї впевнені: нині в Україні мінімум 4,5 мільйона одиниць нелегальної зброї, і ця цифра щодня збільшується щонайменше на тисячу.

Георгій Учайкін, голова наглядової ради Української асоціації власників зброї:

- Людина чітко розуміє, що він купує нелегальний ствол, бо легальна процедура, вона виглядає наступним чином - спочатку оформлюється дозвіл на придбання зброї, потім з цим дозволом людина приходить в магазин, купує зброю, потім з цією зброєю знову з'являється в дозвільній системі, і тільки після того отримує дозвіл на носіння і зберігання зброї.

Однак і легальна зброя нині розходиться, як гарячі пиріжки.

Юрій, директор магазину зброї:

- Тенденція пішла десь з квітня місяця того року, як все почалося - більше людей почало купувати зброю для самооборони.

На легальному ринку попит є на мисливську зброю, цивільні версії автомата Калашникова та помпові рушниці.

Юрій, директор магазину зброї:

- Це помпова рушниця, тут іде механічний перезаряд, стріляє будь-якими набоями. Задача- не вбити, а спинити.

Коштує такий засіб захисту близько 10 тисяч гривень. Щоб отримати дозвіл на зброю, знадобиться близько місяця. А от тим, хто пошкодував часу та грошей на придбання легального арсеналу, загрожує:

Юлія Мусташ, начальник відділу ГУ МВС України в м.Києві:

- Штрафом до 50 мінімумів доходів громадян, або громадськими роботами від 120 до 240 годин, або арештом на строк від 3 до 6 місяців, або навіть обмеженням волі до 5 років, або ж і позбавленням волі до 3 років.

Та правоохоронці кажуть - м'які санкції за цією статтею Феміда застосовує вкрай рідко. Отже сумнівне придбання замість бажаного відчуття безпеки цілком може призвести до тюремного ув'язнення.