Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 січня 2015, 13:15 Суспільство
Як будуть годувати столичних школярів?
Як будуть годувати столичних школярів?

Сніданок 13 гривень, обід - 20. Такі розцінки на харчування планують запровадити в одній із Київських шкіл. Тепер столичних учнів початкових класів годуватимуть коштом батьків. Адже у держави та місцевої влади грошей на якісні сніданки та обіди немає.

Лана веде сина до школи. Арлан навчається у другому класі. Від нового року в закладі харчувальні новації.

Лана, мати другокласника:

- З понеділка ми дізналися, що ми більше не харчуємось безкоштовно в школі. Тобто тепер ми не ходимо до їдальні, ми беремо їжу з собою.

Малому школярикові такий варіант харчування подобається більше.

Арлан, другокласник:

- В їдальні кожен день шось інше, і інше. Все одно смачно, але в мами смачніше.

Лана, мати другокласника:

- Якби була їжа якісна, ми готові доплачувати, якось це організувати. На жаль, більшість того, що нам давали, діти не їли.

Світлана Володимирівна, бабуся другокласниці:

- І дитина залишається голодна. Тобто тепер батьки будуть знати, що потрібно їм дати чи сніданок з собою, чи гроші.

Однак не всі батьки схвально ставляться до такого рішення.

Тетяна, мама першокласника:

- Якщо одна дитина, то в принципі батьки потягнуть, якщо більше - двоє, троє дітей - то навряд. Тому що це приблизно буде десь 500 гривень на одну дитину, це важко.

Київська влада нове запровадження пояснила. Причина традиційна - брак коштів.

Ганна Старостенко, заступник голови КМДА:

- Ці кошти не заплановані на рівні державного бюджету.

У місцевому бюджеті ста двадцяти мільйонів гривень, які необхідні на харчування дітей у молодших класах, теж не знайшли. Мало того, незначно, однак таки подорожчає для батьків харчування і в дитсадках. Досі держава оплачувала половину від вартості сніданків та обідів у дошкільних закладах.

Олександр Корень, заступник директора Департаменту фінансів КМДА:

- Харчування в дитячих навчальних закладах буде 70 на 30. 70% платять батьки, 30 залишається бюджету. А малозахищені і пільгові категорії повністю на 100% забезпечуються за рахунок коштів бюджету.

На харчування одного пільговика чи малозахищеної дитини в день виділяють 7 гривень. Самі ж чиновники визнають - за ці гроші нормального сніданку та обіду не вийде. Однак коштів на більше для дотаційних верств населення немає.

Лана, мати другокласника:

- Нам сказали, що обіди у нас будуть коштувати для тих, хто ходить на продовжений день, 20 гривень, сніданки планується 13 гривень. Але ще офіційно нам нічого не повідомляли, не казали, яким чином це буде організовано.

Ганна Старостенко, заступник голови КМДА:

- Запропонували протягом двох днів провести анкетування батьків і запропонувати їм декілька меню - там, мінімальне меню, наприклад, за 10 гривень, потім запропонувати за 13, за 15.

Тож тепер хто, як і за скільки годуватиме маленьких киян, вирішуватимуть самі батьки та представники закладів освіти, а не держава.