Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 січня 2015, 23:04 Суспільство
Одесити здали кров для поранених "кіборгів"
Одесити здали кров для поранених "кіборгів"

29-ро постраждалих із зони АТО, з них 20-ро - легендарних "кіборгів" - провели першу спокійну ніч в Одеському госпіталі. Поранені прибули санітарним літаком з Дніпропетровська напередодні. Там їм надали першу допомогу, стабілізували стан і переправили до Одеси. У більшості - вогнепальні поранення: кінцівок, голови, шиї, грудей і живота. Травми переважно середньої тяжкості. Загрози життю немає. Але вже від восьмої ранку на місцевій станції переливання крові вишукувалась черга з охочих допомогти пораненим.

Бійців доправили повітрям напередодні. Двадцятеро з них з вогнепальними пораненнями. Традиційно травмовані руки, ноги, шия, голова і живіт. На щастя, кажуть медики - "тяжких" немає.

Володимир Майданюк, керівник Військово-медичного центру Південного регіону:

- Один человек провел ночь в реанимации, но сейчас мы его переведем в профильное отделение - нейрохирургию. Он имеет черепно-мозговую травму. Остальные в профильных отделениях. Это - средней степени и легкие ранения. 

Віталій Неміренко, солдат 93 бригади. Уперше потрапив у шпиталь з Донецького аеропорту із контузією. Саме там 9 січня дістав і скалкове поранення передпліччя. Каже: вранці спілкувався зі своїми хлопцями. Ті тримаються.

Віталій Неміренко, поранений:

- Хлопці кажуть: термінал - наш, церков, вишка наша, обсерваторія, хлопці там сейчас стоять.

Зв'язок із тими, хто лишається на передовій, у цій палаті намагаються підтримувати щодня.

Генадій Коротюк, заступник командира роти 17 танкової бригади:

- Созванивался с хлопцями, кажуть: пока все нормально.

- Дух бойовий?

- Так точно.

Цим чоловікам бойовий дух знадобиться для одужання. Попереду - операції та тривала реабілітація. Напередодні волонтери повідомили: необхідно здати кров для поранених "кіборгів". І вже о восьмій ранку на станції переливання вишикувалась черга з донорів.

Сергій, донор:

- Бегущая строка по телевизору. Увидел, что нужна кровь бойцам, которые в аэеропорту защищают нас. Вот и пришел сегодня.

Владислав Попов, курсант Одеської військової Академії:

- Прийшов, щоб надати допомогу бойовим товаришам, що зараз там, адже я розумію, що скоро буду керувати підрозділом і буду на їхньому місці. 

Медики дякують одеситам, що прийшли на допомогу. Кажуть - нині крові вже достатньо. Але за потреби обов'язково повідомлять донорів.

Михайло Бортко, головний лікар Одеської  обласної станції переливання крові:

- У нас на сегодняшний день запасы крови достаточные, мы работаем планово. Очень нам помогают силовые структуры. Та же самая армия, милиция.