Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 січня 2015, 22:05 Суспільство
Чи дадуть бізнесу в Україні працювати?
Чи дадуть бізнесу в Україні працювати?

Обшук одного з банків в Одесі, керівництво якого звинувачують у привласненні грошей, перетворився на скандал. Фінансисти наголошують: прокуратура та міліція тиснуть на установу, на маючи на те жодних підстав. Журналіста, який приїхав переконатися у справедливості підозри щодо банкірів, утримували в приміщенні п'ять годин. Ба, більше - обшукали медійника, переглянули матеріали на робочому ноутбуці. Прокуратура ж твердить: комп'ютера журналіста не чіпали. А все, що роблять - то законно.

Зранку до приміщення одеського банку Юніон Стандарт не можуть потрапити ані клієнти, ані журналісти.

- Дело в том, что в помещении проводятся следственные действия. Поэтому вход посторонним лицам запрещен.

Обшук триває вже другу добу. Фінансисти кажуть: про те, що є фігурантами кримінального провадження, довідалися місяць тому мало не випадково. Керівництво установи нібито підозрюють у привласненні грошей в особливо великих розмірах.

Олександр Іскизаров, представник банку:

- Внесено в ЕРДР. По каким-то надуманным фактам из банка сделали преступную группировку.

Прокуратура, що здійснює процесуальне керівництво у провадженні, своєю чергою наголошує: дозвіл на проведення обшуку дістали через суд.

Олександр Даракчі, керівник відділу прокуратури Одеської області:

- Ведется досудебное расследование, тайну котрого я расскрывать не могу. Но однозначно могу сказать: факт преступления - он явный, он налицо.

Журналістові, який зайшов до фінустанови та почав знімати, довелося провести в банку п'ять годин. Люди в цивільному змусили зупинити роботу. Медійник каже: провели не тільки особистий обшук, а й - усупереч законові - переглянули матеріали на його робочому комп'ютері.

Антон Доценко, журналіст:

- Я не стал сопротивляться, чтобы не нарушать закон Украины. Хотя на тот момент они мне так и не представились. Я не увидел ни одного удостоверения милиции, прокуратуры, СБУ или другого силового ведомства. Решили заглянуть в мой ноутбук. Открыли, начали просматривать видеофайлы. Я их попросил этого не делать, поскольку часто получаю информацию на условиях анонимности и законом эта информация защищена. Но их это абсолютно не интересовало.

У прокуратурі слова представника ЗМІ спростовують.

Олександр Даракчі, керівник відділу прокуратури Одеської області:

- Непосредственно его ноутбук не осматривался, никакие файлы не изымались и не копировались. Ноутбук был открыт, но никакие файлы, документы ни прокурор, ни следователь не открывали и информацией не владеют, что на этих документах.

Проте, журналіст готує скаргу на дії слідчих. Твердить: правоохоронці порушили закон. На тому ж наполягають і банкіри. Твердять: їхню справу сфабриковано. Підставою для провадження став звичайний міліційний рапорт.

Олександр Іскизаров, представник банку:

- Насколько мне известно, потерпевшего нет. И ущерба нет. Поэтому тысяча вопросов: на основании чего это все происходит? Мы с вами сможем только догадываться, почему это происходит. Я считаю, что осуществляется давление на финансовую структуру.