Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 січня 2015, 23:44 Суспільство
ДАІ з банківським терміналом - нововведення на українських шляхах
ДАІ з банківським терміналом - нововведення на українських шляхах

Порушив правила дорожнього руху - плати, не відходячи від інспектора. Департамент ДАІ України має намір обладнати всі патрульні автомобілі банківськими терміналами. Апарати вже протестували в Дніпропетровську та Києві. А віднедавна й у Львові.

Усе дуже просто - інспектор зупиняє порушника, доводить його вину та складає протокола. Далі водієві пропонують сплатити штраф на місці - через термінал. Для цього в нього має бути при собі банківська картка.

Андрій Дідух, співробітник УДАІ у Львівській області:

- Запускаєм термінал, вводимо серію і номер адміністративного протоколу. Суму штрафу. І все, і вилазить два чека, один чек ми даємо людині, про те, що вона заплатила на місці штраф. Другий чек ми приєднюєм до протоколу. Ну можна сказати - половина довіряє, половина відмовляється.

Порушникові вже не треба йти до фінустанови та нести квитанцію про сплату штрафу до Державтоінспекції. Та скористатися новацією погоджується лише кожен другий водій. Тестують термінали вже кілька діб.  

Наталя, водійка:

- Безумовно, це економить час, і я винна, і однозначно, це такий апарат, я розрахувалась, поїхала і маю чистий спокій.

Сергій, водій:

- Набагато краще зразу, щоб не їздити, бо просто часу жаль.

Тарас, водій:

- Ну, по перше - я не трачу час, ходити по різним інстанціям, запоняти різні бланки і тому подібне. Десь протермінував чи ще щось, то, наскільки я знаю, штрафи подвоюються, кому це потрібно, а так - а так зразу розрахувався і поїхав.

Це лише експеримент - запевняють у Львівському ДАІ. Чи оснастять кожен патрульний автомобіль терміналом - залежатиме від реакції автовласників.

Олександр Хутняк, керівник УДАІ у Львівській області:

- Давайте ми хотя би місяць-два попрацюємо разом з вами, скажем, десь вивчим цю громадську думку, через сайт Державтоінспекції наш, у Львівській області, дамо таку, скажем, вікторину чи не вікторину. Ну не вікторину, а такий запит - чи влаштовує водіїв.

Та от громадські активісти вважають новацію невчасною.

Сергій Круглов, член Громадської ради при УДАІ у Львівській області:

- Потрібно функції ДАІ оптимізовувати і забирати непотрібні функції, досить дивне нововведення, тому що інспекторам ДАІ додають функцію по суті касира банку. 

- Касири не касири, але для водіїв зручно.

Чи зручно, а головне - чи популярно - покаже час. Одначе не зрозуміло, коли саме - адже чітких термінів експерименту львівські ДАІївці не вказали.