Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 грудня 2014, 22:08 Суспільство
Одесити згуртувалися проти негоди
Одесити згуртувалися проти негоди

Україна у сніговому полоні. Вже другу добу в південних і східних областях вирує потужний циклон. Рятувальники продовжують витягати з велетенських заметів автомобілі. Хуртовину, про яку знали заздалегідь, чиновники називають стихійним лихом. У кучугурах лише на Одещині застрягли понад три тисячі людей. Ті, чиї машини надзвичайники не встигали визволяти, йшли пішки. А ось одесити демонстрували дива взаємодопомоги: відкопували застряглих, відігрівали замерзлих, відвозили породіль до лікарень.

Пік хуртовини припав на п'яту годину вечора. На той час громадський транспорт майже весь став. Приватні автомобілі масово застрягали у велетенських заметах. Снігоприбиральних машин не було. Щоправда, міський голова запевняв: техніку вивели вчасно. Але вона також загрузла на дорогах.

Генадій Труханов, Одеський міський голова:

- Техника была наготове. Люди были наготове. Но, как выяснилось, одесситы отправились на корпоративы, им ничего не помешает. А когда снегоуборочная техника становилась в общую пробку, толку от нее было мало.

Тим часом люди йшли пішки. В соціальних мережах з'явилися численні пропозиції допомоги. Пропонували відкопати, нагодувати, розмістити на ніч. Виносили замерзлим городянам гарячий чай і каву. Великі підприємства й районні адміністрації створили пункти обігрівання.

Євген Омельчук, голова Малиновської райдержадміністрації м. Одеси:

- Кому нужно теплое помещение, кому нужен туалет, посушить вещи и чай - мы организовали. Постарались организовать хоть мало-мальское удобство для людей.

Разом із приватним транспортом і рейсовими автобусами у снігу застрягали й машини швидкої допомоги. Власники позашляховиків відвозили хворих і породіль до лікарень. Одеситка Ольга Богуславська народилася на задньому сидінні волонтерського автомобіля. Пологи приймав шокований негодою батько.

Олександр Богуславський, мешканець м. Одеси:

- Полез ребенок. Было не до того, чтобы думать, размышлять. Сдалть все правильно. Не повредить ничего. Ребенок вышел нормально. Я снял пуповинку с шеи - и ничего. И все нормально. В общем. Мы последние два квартала доезжали до роддома, ребенок лежал на жене и сосал пальчик.

Найгірша ситуація склалася за межами міста. Люди протягом багатьох годин сиділи в автомобілях посеред заметених трас. До розчищання доріг долучилися рятувальники та військові. Нині критична ситуація тільки на півдні регіону.

Майя Гринько, керівник відділу ГУ держслужби з надзвичайних ситуацій в Одеській області:

- Восстановлено транспортное сообщение по все основным трассам Одесской области: Одесса- Киев, Одесса-  Николаев, Одесса - Кишинёв. К сожалению, еще затруднено движение от населенных пунктов Монаши до Николаевки. Именно туда сейчас направлена основная техника. Чтобы пробиться к транспортным средствам. Там переметы составлют от 1 до 2 метров.

Міська влада просить водіїв за можливості відкопати та прибрати з доріг свої машини. Через покинуті транспорти виникли складнощі з вивезенням із заводів хліба. Техніка не має змоги розчистити кучугури. Рятувальники, своєю чергою, радять: не виходити з домівок. В Одесі знов починає хурделити.