Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 грудня 2014, 23:33 Суспільство
Як не купити ялинку із зони відчуження
Як не купити ялинку із зони відчуження

Чипи зі штрих-кодами, що їх вже три роки закріплюють на новорічних деревцях, дали результати. Про це звітують у державному агентстві лісових ресурсів. Тільки за останні два тижні зі спеціальних плантацій до осель українців з таким сертифікатом якості відправили більше двох сотень тисяч ялинок.

Маленькі, великі, пухнасті й не дуже. Ялинкові базари запрацювали. Та покупців цьогоріч небагато, нарікають продавці. Петро привіз свій зелений товар із Прикарпаття. За три дні купили лише кілька деревець.

Петро, продавець:

- Люди беруть?

- Ні! Торгівлі ноль. Немає грошей у людей. 60 штук привіз, щоб продати, й все одно ніяк.

Від ста гривень - стільки тепер коштує найменша новорічна красуня в Києві. Усі ялинки зі спеціальними чипами, які підтверджують - деревця зрубані легально. Та покупців від цього не більшає, продавець Петро неабияк розчарований. Йоганес ретельно обирає. Проте про чип чує вперше.

Йоганес Андерсен, данський журналіст:

- То есть это такой сертификат? Ой, не знаю, мне важно, чтобы ветки были сильные, чтобы они могли выдержать игрушки.

Павло Прядко, кореспондент:

- Цей маленький чорний шматочок пластику - спеціальний чип, що підтверджує - ялинка зрубана легально, його легко зняти вдома, а ще й за бажанням можна дізнатися, звідки до вашої оселі приїхало новорічне дерево.

Вже третій рік такі марковання прикріплюють до нижніх гілок. Якщо цього сертифікату немає, то купувати зелений товар не варто. Дозвільних документів на продаж у цьому випадку не показують, а тому звідки деревце та в яких умовах зростало - невідомо. Правоохоронці зазначають: інколи ялинки браконьєри привозили й із зони відчуження. І звітують: вже вилучили не одну сотню незаконно зрубаних деревець.

Ірина Левченко, помічник керівника відділу ГУ міліції в м. Києві:

- Загалом було вилучено вже більше 600 ялинок, які незаконно продавали. Звісно, працівники ДАІ перевіряють автомобілі, чи є ялинки, чи є на них дозвільні документи, патрульні служби так само перевіряють продавців.

Продавці, що торгують зеленими красунями незаконно - відповідатимуть перед законом. По-перше, заплатять штраф, по-друге - втратять увесь свій товар.

Леонід Ільченко, головний спеціаліст відділу Державного агентства лісових ресурсів України:

- Хочу вам сказати, що чіпи відіграли свою позитивну роль! Це контроль, щоб контролюючий орган міг проконтролювати, чи законно зрублена вона.

У держагенстві лісових ресурсів звітують: за минулий рік продали більше шестисот тисяч деревець на 35 мільйонів гривен. Цьогоріч планують свої досягнення повторити, і шкоди українським лісам це не завдасть.

Леонід Ільченко, головний спеціаліст відділу Державного агентства лісових ресурсів України:

- Державне лісогосподарське агенство вирощує новорічні ялинки на спеціально створених плантаціях, їх сотні гектарів. Проводять рубки догляду, вибираються ті дерева, які можна реалізувати, всі інші залишаються для майбутніх поколінь.