Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 грудня 2014, 22:17 Суспільство
На столичних тротуарах з'являються шлагбауми
На столичних тротуарах з'являються шлагбауми

Від небажаного автотранспорту тепер захищають не лише двори, а й тротуари. Так, у Києві шлагбаум встановили просто посеред пішохідної зони. Хто дозволяє перекривати дорогу перехожим та як боротися зі сваволею?

Цей знімок шлагбаума на тротуарі на вулиці Хорива збурив соціальні мережі. Кияни допитувалися - хто дозволив перекрити частину пішохідної зони? З цим питанням Свідок звернувся до столичної влади. І вже за кілька днів вулиця така.

Андрій Курилко, заступник керівника відділу Подільської райдержадміністрації м. Києва:

- Після вашого листа, який ми отримали з КМДА, працівники відділу контролю за благоустроєм вийшли і відповідно до своїх повноважень надали припис власнику даного шлагабауму, щоб з'ясувати законність його влаштування, власники зрозуміли, що документи вони нам предоставити не зможуть, дозвільні, і тому вони власними силами демонтували шлаuбаум і замість шлаuбауму поставили квітникову клумбу.

Втім, всієї конструкції не зняли. Прибрали лише ту частину, що перекривала тротуар.

Ірина Винокурова, кореспондентка:

- Оскільки шлагбаум не демонтували, можна припустити, що за деякий час дорогу знову перекриють. Тож ми повернемось сюди, аби подивитись, що змінилось.

Ліквідовувати незаконні об'єкти районна влада не може - її завдання перевірити документи, і якщо їх немає - вимагати, щоб власник недозволеної споруди сам її прибрав. Якщо ж "ні" - штраф.

Андрій Курилко, заступник керівника відділу Подільської райдержадміністрації м. Києва:

- Якщо юридичну особу ми штрафуємо, це ми складаємо адмінпротокол, направляємо на комісію, і на розгляд адмінкомісії - максимум 1700 грн, мінімум 800 грн. Для юридичної особи.

Примусово демонтувати незаконні шлагбауми можуть комунальні підприємства міста.

Андрій Курилко, заступник керівника відділу Подільської райдержадміністрації м. Києва:

- Демонтаж даного об'єкту повинні займатися міські служби, це міський благоустрій, та комунальне підприємство Київдорсервіс.

Та найдивовижніше інше - з кінця 2011 року у столиці нікому видавати дозволи на встановлення шлагбаумів. Так нам відповіли в Департаменті з благоустрою Київміськдержадміністрації. 

- По суті, особи, які самовільно встановлюють шлагбауми, у тому числі наведені у запиті, скористалися правовою колізією, згідно з якою на сьогодні у Києві немає муніципального органу, який опікувався би правовими засадами щодо дозволу/не дозволу на встановлення будь-яких шлагбаумів.

Раніше папери оформляли районні ради. Після їхньої ліквідації цих повноважень нікому не передали. Тому жоден шлагбаум встановити законно нині не можна.