Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 грудня 2014, 17:28 Суспільство
Плюси та мінуси біометричного паспорту
Плюси та мінуси біометричного паспорту

З нового року українці стануть ближчими до безвізового режиму з ЄС. Уже з першого січня громадяни зможуть отримувати закордонні паспорти з біометричними даними. Без такого документа без візи до Європи зась.

- Покладіть на сканер вказівний палець правої руки.

Оцифровані відбитки пальців, обриси обличчя та підпис. А ще вся інформація, яка записана в нинішньому паспорті. З таких кабінетів для українців розпочинатиметься оформлення біометричного документа. Зібрані дані міститимуться в невеличкому чипі, який вшиватимуть у палітурку.

Сергій Гунько, керівник відділу Державної міграційної служби України:

- Біометричні дані записані в електронному форматі, вони дозволяють, по-перше, ідентифікувати людину в автоматичному режимі за допомогою певного обладнання, це ускладнює суттєво імовірність підробки такого документу, а найголовніше, що це унеможливлює використання цього документа іншою особою.

Видавати закордонні паспорти нового зразка у міграційній службі обіцяють розпочати вже з 1 січня 2015 року. Робитимуть це в кожній області, а з лютого і в кожному підрозділі служби. Хоча від такого документа можна й відмовитись.

Сергій Гунько, керівник відділу Державної міграційної служби України:

- Ті люди, які недавно отримали паспорт, вони зможуть з нового року отримати собі як другий паспорт біометричний. Жодної обов'язкової заміни не буде, це точно.

Мар'яна Кузьо, експерт з євроінтеграційних питань:

- Лише власники біометричних паспортів після впровадження Європейським союзом безвізового режиму зможуть скористатись ним.

Та попри всі явні переваги є одне "але". Закон про біометричні паспорти передбачає внесення відомостей про їхніх власників до єдиного державного демографічного реєстру.

Віктор Тимощук, експерт Центру політико-правових реформ:

- Це означатиме, що якийсь працівник міграційної служби, або будь-який міліціонер теоретично може зайти і про вас скачати все. Це робить кожного з нас дуже вразливим в частині захисту наших персональних даних.

В Європі, приміром, про інформаційну безпеку громадян дбають через створення міні-баз даних. Тим часом відкритим залишається і питання ціни закордонного біометричного паспорта. У міграційній службі спочатку казали - 300 гривень, потім 518. І припускають, що до моменту оформлення документ ще здорожчає. Експерти кажуть: саме за невизначеної вартості, а також не прописаної в законі процедури - які ж папери повинна подавати особа, щоб отримати біометричного паспорта - чиновники можуть наживатися.

Віктор Тимощук, експерт Центру політико-правових реформ:

- Коли не прописана процедура, то ми маємо на практиці такі речі, як вимагання від нас, наприклад, довідок про судимість чи несудимість, або від нас вимагається ксерокопії якихось документів, і ми не знаємо, ми маємо подавати ці документи чи ні.

У планах чиновників запровадити паспорти з біометричними даними і для внутрішнього користування. Вони будуть у вигляді пластикової картки. Їх видаватимуть і дітям - на чотири роки. Утім, коли українцям чекати такої новації - невідомо.