Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 грудня 2014, 23:06 Суспільство
Смуга для громадського транспорту запрацювала в Києві
Смуга для громадського транспорту запрацювала в Києві

Європейські стандарти на київських шляхах. Уже кілька тижнів громадський траспорт на двох столичних проспектах їде власною смугою. Усім іншим водіям користуватися нею правила не дозволяють.

Смуга для громадського транспорту з Троєщини на Петрівку пролягає двома проспектами - Московським і Ватутіна. У вечірню та ранкову години пік ці вулиці перевантажені і легковими, і вантажними автомобілями. Тож аби автобуси, маршрутки й тролейбуси не стояли в кількагодинних тиснявах, для них створили окремий шлях. Про це інформують велика літера А й відповідний знак. Втім, на них і розмітку зважають не всі.

- А ви не знали, що там не можна їхать?

- Це моя неуважність.

- Вадим Михайлович, штраф за це передбачено чинним законодавством - мінімальний штраф 510 грн, за порушення даного пункту правил.

А цього водія чомусь не здивувало, що правою смугою їде лише він.

- По правой полосе вообще кто-то ездит. Знак не видел, я видел большую букву, а что значит большая буква А? Большая буква А может означать, что угодно. Если знака нет, тогда она может означать вообще все, что угодно. Во всяком случае, да, знака я не видел, может, да, я пропустил. Может быть, это значит автобус?

Водії ж маршруток кажуть - поки на мосту стоять інспектори, їхня смуга - вільна. Щойно правоохоронці їдуть - автомобілі з'являються знову.

- Легкові машини практично ніколи не уступають, багато ідуть потоком, виїхало і так і поїхали. Ну з деяким часом, може, привикнуть і будуть уступать. Просто щоб контролірувала міліція, ГАІ, привикнуть і будуть уступать.

- Гарна штука, тільки якби її менше займали звичайні транспорті засоби - машини, які туда не мають ніякого відношення.

Пасажири ж переконані - змусити водіїв не виїжджати на смугу для громадського транпорту можна лише штрафами і постійним контролем. 

- Главное, чтобы власти как-то контролировали, чтобы нарушений не было, наказывали нарушителей. Штраф идет в казну города, всем хорошо, этим дициплина, городу деньги.

Ірина Винокурова, кореспондентка:

- Смуга для громадського транспорту з Троещини діє вже кілька тижнів. За нашими спостреженнями, більшість водіїв про неї знають і правил таки дотримуються. Хоча зауважують - подекуди розмітку дуже погано видно.

Покарання за неуважність і їзду шляхом для громадського транспорту - немале. Максимальний штраф - 680 гривень.