Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 грудня 2014, 23:24 Суспільство
Будівельний скандал у середмісті Києва
Будівельний скандал у середмісті Києва

Висотка замість скверу. Чергова скандальна забудова у столиці - цього разу на вулиці Артема. Місцеві мешканці зібралися на мітинг біля щойно встановленого паркану. Кажуть, зрубати дерева і звести будинок - не дозволять.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Замість величних дерев - висотний будинок. Цей клаптик землі на вулиці Артема 82 київська влада виділила забудовникам ще 2004-го. А от паркан навколо ділянки з'явився лише днями.

Біля новенької загорожі десятки людей. Місцеві мешканці категорично проти спорудження. Кажуть, це мало не останні зелені насадження в районі.

Раїса Василівна, мешканка м. Києва:

- Да как же не выйти, тут не только выйти, тут плакать надо, рыдать, парк был, детское кафе было, были горочки, скамеечки, все убрали, я йду - мені нема де сісти, ноги болять, озеленение убрали, дак де мені жить?

Галина Михайлівна, мешканка м. Києва:

- Ви бачите оці дерева, їм по сто років, скажіть, у кого рука подиметься на зелені насадження?

Знищення скверу - то не єдина біда, якої може накоїти будівництво. Поряд із ділянкою розташований будинок, якому більше ста років. Через роботи пам'ятка архітектури може розсипатися.

- Такі архітектурні стоять старі дома, вони ж розваляться! А убрати цю всю красу? Так скільки можна цих свєчей тут будувати!

Володимир Свиноренко, мешканець м. Києва:

- Оцей дом - він охороняється державою, тут 1882 року народження, тут маса комунікацій лежить, тут різні - і вода, і все! 

Що саме зводитимуть на клаптику землі та яка його площа - не знає ніхто. Люди чули, що тут буде багатоповерхівка. Кажуть, забудовники з ними не зустрічалися і жодних документів не показували.

- Які? З ким вони будуть говорить? Вони строять, і все, поставили - і все.

Паспорта будівництва не знайшла  й знімальна група Свідка. Тим часом на місце скандального зведення приїхали представники містобудівної комісії Київради. Депутати обіцяють - сквер у центрі столиці збережуть.

Владислав Михайленко, депутат Київської міської ради:

- Найближчим часом буде ініційоване проект рішення про надання статусу скверу ділянці, про відміну землевідводу. Норми є цивільного кодексу, які чітко нам говорять про те, що забудовник має забудовувати ділянку протягом трьох років, тобто в принципі ми маємо всі підстави дял скасування договору оренди.

Місцеві мешканці налаштовані рішуче. І заявляють: якщо паркана не приберуть забудовники, то його знесуть люди.