Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 грудня 2014, 23:17 Суспільство
Як захиститися від чоловіка-тирана
Як захиститися від чоловіка-тирана

Кожна третя жінка у світі страждає від сімейного насильства. В Україні ситуація не ліпша. Утім, агресора можна зупинити. Нещодавно в кодексі про адміністративні правопорушення з'явилася відповідальність за побиття. Також у дні Всесвітньої акції протидії насильству наші кореспонденти дізналися - куди тікати жертвам сімейних тиранів.

- Входит в квартиру: а, нагулялась, где жрать?

З такого висловлювання часто починаються вечора Марини. Подружнє життя - зізнається - давно не казка.

- Постоянно гнобит, морально убивает словами, он начинает в ход пускать руки. Начал пить, утром встает - сразу идет к ларьку и покупает пиво, в 2 часа он уже готовый в драбадан.

До міліції вона не звертається. Мовляв, не хоче скаржитися на рідну людину! Намарне - хитають головою в центрі у справах сім'ї та жінок. Комплексу жертви треба позбуватися.

- Это кабинет психолога - тут проходят индивидуальные консультации.

Це - кризовий центр. Він функціонує вже 11 років. Утім, тільки нині став популярним.

Людмила Белах, юрист центру у справах сім'ї та жінок Деснянського району м. Києва:

- Динамика обращений увеличилась, потому что нас знает не только Киев, но и Украина, увеличилось количество обращений через инет. В других городах центров таких нет, только Киев такой.

Тут жінок навчають жити наново. Бо зазвичай потрапляють сюди не тільки емоційно зламані, а й фізично нездорові представниці прекрасної статі.

Дарина Стефановська, психолог центру у справах сім'ї та жінок Деснянського району м. Києва:

- Корректируем психо-эмоциональное состояние, снижаем уровень тревоги, депрессии, помогаем с острыми состояниями, истериками, паническими атаками, психо-соматическими проявлениями - жкт, ссс, головными болями, астмой, которая тоже может возникнуть.

Тут допоможуть й на певний час ізолюватися від сімейного тирана - влаштуватися у притулок. Але наголошують - без психологічної терапії жодні маніпуляції даремні.

- Многие приходят сюда, как жертвы насилия, они хотят, чтобы их пожалели, и все.

У новому кодексі про адміністративні порушення з'явилася стаття, за якою можуть покарати сімейного тирана.

Галина Беликова, співробітниця Дніпровського РУ міліції м. Києва:

- Стаття 173 *2 кодексу про адмін. правопорушення, санкція - штраф, виправні роботи та адмін. арешт. Штраф складає від 3 до 5 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Тобто це від 51-ної до вісімдесяти п'яти гривень. І ті - з сімейного бюджету. Тож ефективніше постійно тримати агресора на контролі. Роблять це юристи центру, які допомагають безкоштовно.

Людмила Белах, юрист центру у справах сім'ї та жінок Деснянського району м. Києва:

- Реально я помогаю писать обращение в милицию, в соц. службу, в службу по делам детей, если страдают дети. Помогаю составить заявление грамотно, которое будет читаться, и по которому будут работать. И в конце прошу мне письменно сообщить о принятых вами мерах.

Упродовж року тирана відвідують дільничні, експерти інших служб. Він мусить пройти курс бесід з психологом. Інакше не вилазити йому з судових інстанцій.