Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 грудня 2014, 23:42 Суспільство
У столиці проблема з безкоштовним харчуванням малюків
У столиці проблема з безкоштовним харчуванням малюків

Голодна наука. У Києві батьки здійняли скандал через ситуацію з безоплатним харчуванням дітей. Столична влада заборгувала постачальникам більше 15 мільйонів гривень. Як наслідок - у садочках і школах збіднів раціон. Водночас інтернетом повзуть чутки. Мовляв, з наступного 2015-го року за обіди малюків платитимуть сім'ї.

- За місяць десь виходить 250 гривень.

Стільки щомісяця віддає за їжу для своєї донечки в дитсадку киянин Володимир. Решту - а це ще чверть тисячі гривень - забезпечує держава. Щоправда, цих коштів вже не вистачає на елементарне.

Володимир Бігун, батько дошкільняти:

- Стала проблема з харчуванням уже на протязі неділі, не дають дітям ні мяса, ні риби, вчора навіть зник цукор. Керівництво каже: немає належного постачання, звертайтеся в райдержадміністрацію.

Чого так - у цьому дитячому садочку на Оболоні не кажуть. Завідувачка лише повідомляє - вони безсилі.

Тетяна Неправда, завідувачка дошкільного навчального закладу:

- Я не можу вам, я посадова особа, спілкуватись з пресою я маю з дозволу, з дозволу свого начальства, але я можу вам сказати, що ми намагаємося робити все можливе, щоб все було добре.

- Зміна раціону - причини, залежні не від вас? 

- Не від нас, не від нас!

А це вже елітна школа у центрі столиці. Щодня тут годують майже 4 сотні учнів початкових класів. Меню звичайне, і Сашко каже: смачне.

- Що найсмачніше?

- Котлети... Борщ я теж люблю.

- Все тут смачне?

- Ну так.

Коштує у столичній школі обід для учня молодших класів - 7 гривень 35 копійок. Втім, з нинішнім подорожчанням продуктів, кухарі не знають, чи довго протримаються.

Ніна Хижняк, кухар:

- В нас повністю комплексний обід, в нас салат, перве, гарнір, компоти і хліб. Хотілось би більше, ви знаєте, там огурчика зовсім чуть-чуть, і хотілось би більше, бо це замала ціна.

Дітлахи з'їдають усе до крихти, зізнається директорка. Певна - про учнів початкової школи держава дбатиме й далі.

Світлана Гаєва, директор школи:

- Діти мають харчуватись особливо, діти початкової школи, тому що дуже багато дітей ослаблених, діти проводять в школі час, і їм потрібне гаряче харчування.

Чутки про припинення безкоштовного харчування дітей у мерії називають вигадкою.

Ганна Старостенко, заступник голови КМДА з гуманітарних питань:

- До нас звернулась асоціація шкіл міста Києва про відміну безкоштовного харчування 1-4 класів. На сьогодні нема такої постанови Кабміну, яка би припинила харчування дітей молодших класів з початку 2015 року.

Водночас, проблеми з раціоном у дитячих садках чиновники пояснюють ймовірною затримкою постачальником продуктів через мільйонні борги КМДА. Також завдяки переселенцям дошкільнят і учнів молодших класів побільшало на 10 тисяч.

Ганна Старостенко, заступник голови КМДА з гуманітарних питань:

- Проблема в тому, що у нас є борги перед постачальниками, і ті чи інші постачальники призупиняють, поки є борги. Борг зменшується, станом на зараз борг 15 мільйонів гривень.

Тим часом кияни по-різному реагують на можливе припинення безкоштовного харчування у школах.

- Если это будет качественное питание, почему нет, то есть нельзя бесплатно кормить чем-то хорошим, государство  на сегодняшний день не способно оплатить то здоровое питание, которое необходимо ребенку.

- За обід має платити держава, поснідати дитинка може вдома і повечеряти, а обід - не так багато коштів треба на обід.