Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 листопада 2014, 14:47 Суспільство
Музей у Пирогово на межі загибелі
Музей у Пирогово на межі загибелі

Врятувати історію. Національний музей народної архітектури та побуту України розвалюється. Сторічні садиби ледь витримують вітри та сніг, а покрівлі нагадують решето. Керівництво щосили намагається врятувати експонати. Та без державних коштів зусилля марні. Скільки ще зможуть простояти історичні будинки без реставрації?

Більше сотні гектарів землі, вітряки та старенькі садиби. У національному музеї Пироговому зібрані три сотні найцінніших експонатів. Хати сюди, ще в сімдесятих роках минулого століття, привезли з усіх куточків країни. З величезними дірками в очеретяному даху зустрів перший сніг ось цей хлів. Збудований він у 19 столітті на Хмельниччині.

- По площі, ціє будівлі, це подрібно десь 2000 кулів, це приблизно 50 тис гривень.

Керівництво музею зазначає: покрівель не міняли вже більше сорока років. Тоді як оновлювати очеретяний дах треба кожні десять.

- Архітектурних експонатів зараз близько 300, й десь 10-15 потребують найшвидшого ремонту.

Та не тільки покрівлі в занедбаному стані. Величезні дірки й у стінах.

Дмитро Заруба, заступник керівника Національного музею народної архітектури та побуту України:

- Одна з проблем, окрім вологи - це комахи, шашель, який б'є її, вона зіпсована, більшість будинків у нас з дуба, звичайно, дуб дорогий, потрібні великі кошти, щоб замінити.

Працівники кажуть - руйнуються історичні будинки переважно через природні чинники. Кожної весни доводиться оновлювати фундаменти.

- Під вагою снігу вона розпадаєтьбся, а навесні вода підмиває її, й вона руйнується.

Візитка цього національного музею - вітряки. Нині шість з них нагадують радше купу дров, що ось-ось завалиться. На реставрацію одного треба 150 тисяч гривень.

- Нашими силами вдалося один з вітряків врятувати.

Цій садибі майже два століття. Привезли її до музею з півдня країни. Цьогоріч будинок реставрували.

Євгенія Гайова, керівник відділу Національного музею народної архітектури та побуту України:

- Ви бачите, який дах, він еле-еле живенький, все треба міняти, крокви, а це вже ми дочекалися й зробили її, така, як може бути. Подивіться на дах, якої він товщини. І не тільки дах перекрили, поміняли все, бо воно прогнило, сорок років стоїть у музеї, сорок років.

Саме такого ремонту потребує більшість хат Пирогового. Керівництво розповідає: щороку музей заробляє до 5 мільйонів гривень. Та цих коштів вистачає лише на зарплатню й невеликі реставраційні роботи. У Міністерстві культури України про нагальні проблеми комплексу знають, проте кажуть - грошей на ремонт нині в державі немає. Майже 25 мільйонів гривень обіцяють наступного року.

- На наступний 2015 рік Міністерство культури України, відповідно до пропозицій Національного музею народної архітектури і побуту, врахувало потребу у проведенні реставраційних робіт на суму розміром 24,9 млн грн. Чи буде надано кошти, залежить від того, який бюджет ухвалять на 2015 рік.

В музеї пояснюють, на що витратять такі гроші.

Дмитро Заруба, заступник керівника Національного музею народної архітектури та побуту України:

- Це реставраційні роботи, це господарські питання, це комунікації, що проходять по території музею, а також розвиток рекреаційних зон по нашій території.

Ці кошти у Пироговому дуже чекають. Без них, кажуть, безцінні експонати музею можуть зникнути назавжди.