Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 листопада 2014, 00:11 Суспільство
У Хмельницькому ДАІ працює по-новому
У Хмельницькому ДАІ працює по-новому

Без ДАІ. Міністерство внутрішніх справ реформує державну автоінспекцію. Реорганізуватиме трьома етапами: спочатку працівників перевчать, потім їм нададуть патрульні повноваження, згодом - забезпечать професійним обладнанням. Першим містом, яке побачило нових патрульних на вулицях, став Хмельницький.

- На вулиці Проскурівській було скоєно мєлке ДТП. І ми виїзжаємо на виклик.

У міліційній машині двоє працівників патрульно-постової служби та один з ДАІ. Відсьогодні саме такий екіпаж пильнуватиме на вулицях Хмельницького. Бешкетників і крадіїв ловитимуть, а порушників дорожнього руху - каратимуть.

- Причина зупинки - у вас відсутні державні номерні знаки, передні і задні… У чому причина?
- Знімається з обліку…
- Ви знаєте, що забороняється експлуатація транспортного засобу без державних номерних знаків?
- Так.
- Будь ласка, прошу ваше посвідчення водія, свідотство про реєстрацію, і все, що у вас є на даний автомобіль.

Хмельницький поділили на шість секторів, кожен з яких закріпили за одним патрульним нарядом. В експерименті задіяні півсотні співробітників міліції.

Сергій Яровий, заступник міністра внутрішніх справ України:

- Підрозділи, які будуть в нас задіяні до цього експерименту - головна мета - це як можна швидше прийти на допомогу людині, яка опинилася в тому чи іншому стані. Не зважаючи, чи це стосується транспортного засобу, він там попав в якесь ДТП, чи єсть якісь порушення ПДР, чи якісь питання, пов'язані з безпосередньою безпекою громадянина. 

Новостворений підрозділ патрульних має стати взірцем для сучасної міліції. А автоматизована система контролю ПДР - закладом успіху їхньої роботи.

Анатолій Сіренко, керівник Державтоінспекції України:

- Буде направлено 12 автомобілів Тойота Преус, будуть додатково радіостанції в автомобілях. Будуть додаткові радіостанції носимі. Ми забезпечимо фішками, конусами, стрічками, в енній кількості. Також будуть надані додатково прилади ДРАГи. Ви знаєте, що це таке - для вимірювання промілей вживання спиртного. Тому ми й розпочали експеримент. Все позитивне, що буде - будемо його впроваджувати, все, що негативне - будемо відсіювати.

За такою схемою вже десятки років працюють правоохоронці Європи. Найбільш вдалий приклад - поліція Німеччини. Саме її досвід адаптовуватимуть до українських реалій. Поки до новацій містяни ставляться обережно. Водії кажуть - корупцію та недосконалість викорінювати треба не з системи, а з людей. І згадують: 2005-го року ДАІ вже ліквідовували, проте ситуація не поліпшилася. Хоча є й ті, хто вірить - діло буде.

Олександр Романюк, водій:

- Нормально вродє би. Хочуть якусь європейську систему зробить, нічого протів не маю…

У скільки стане державному бюджету така реорганізація - чиновники ще не порахували. Проте певні: якщо експеримент у Хмельницькому вдасться, то вже з 22-го лютого аналогічні зміни впроваджуватимуть у Києві, а згодом й по всій Україні.