Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 листопада 2014, 12:43 Суспільство
Кенійські жінки виборюють право на міні-спідниці
Кенійські жінки виборюють право на міні-спідниці

Масові акції протесту через міні-спідниці. На жінок у Кенії, що вдягнені спокусливо, нападають чоловіки, аби змусити їх вдягатися стриманіше. Натомість слабка стать хоче помститися і відстояти своє бачення моди.

Це нечітке відео - одне з тих, де зафіксований напад на жінку, яка не побоялася вийти на вулицю міста Найробі в міні. Чоловіки в Кенії вважають таких модниць легковажними, мовляв, носити короткі сукні й спідниці - соромно. Консервативні тенденції нав'язують силоміць - з непокірних мешканок, котрі переступають через табу, здирають одяг. За останній час щонайменше десять кенійок поплатилися за сміливість.

Даяна Росс Акелло, співорганізатор акції:

- Ми протестуємо не лише через вбрання. Ніхто не має права так поводитися з жінками. Це неправильно, негуманно й несправедливо. Є відео, яке доводить, що з наших співвітчизниць знущалися. Цих людей треба запроторити за ґрати!

Кенійки домагаються ув'язнення кривдників. Думки ж населення стосовно акції різняться. Місцеві мешканці зазначають, що приваблива жінка може навіть ДТП спровокувати. Так стається, коли водії заглядаються на гарненьких перехожих і стають неуважними за кермом. Втім, кожна людина має право на самовираження.

Тітус Мвангангі, мешканець м. Найробі:

- Несправедливо змушувати жінку діяти інакше силовими методами. Вона сама обирає, що їй одягати.

Джон Н'якунді, мешканець м. Найробі:

- Коротке вбрання часто провокує чоловіків, тому я вважаю, не варто наражати себе на небезпеку й одягатися аж надто відверто. Жінка мусить поважати себе, і формувати свій гардероб відповідно до цього.

Правоохоронці ж радять слабкій статі переходити від протестів до реальних дій - робити заяви в поліцію, сповіщати про випадки, коли чоловіки привселюдно роздягали непокірних модниць. Мовляв, лише так, у межах закону й здорового глузду, можна поновити справедливість.