Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 листопада 2014, 23:08 Суспільство
Київське метро будуть патрулювати службові собаки
Київське метро будуть патрулювати службові собаки

Вибухівка в метро. Від початку цього року столичну підземку псевдо-мінували вже 70 разів. Аноніми - переважно нетверезі чоловіки. Та щоб дійсно убезпечити киян і гостей міста від терактів у метрополітені, правоохоронці виводять вартувати собак. Саме чотирилапі шукатимуть небезпечні предмети і навіть виявлятимуть злочинців.

Бою майже чотири роки. Тепер у нього нове місце роботи: патрулюватиме станції столичної підземки. У кінологічному центрі таких, як він - п'ятнадцятеро.

За цим принципом спеціально навчений пес і повинен шукати вибухівку в метро. Під пильним наглядом будуть станції Хрещатик, Майдан Незалежності та Вокзальна.

Олександр Терещук, керівник ГУ МВС України в м. Києві:

- Більше ми несем службу в центральный частині міста, де велике скупчення людей, багато гостей, приїжджих до міста, але не виключаємо й дальні станції: Дніпро, Чернігівська, вибірково й, звісно, за інформацією оперативною, яку ми отримуємо.

Правоохоронці зазначають: від початку року повідомлень про вибухівку на станціях підземки отримали вже сімдесят. Усі були лише розвагою нетверезих чоловіків та ображених жінок, що так вирішили відволіктися. В міліції кажуть: якщо злочинці таки захочуть замінувати метрополітен, то робитимуть це без попереджень. І саме тоді чотирилапі стануть у пригоді. 

- Якби в мене було б 50 собак, я був би щасливий! Повірте мені.

Головний правоохоронець Києва зізнається: собак, що патрулюватимуть у підземці, поки замало. На 52 станції лише 15 псів. Та чотирилапих оперативників побільшає вже на початку наступного року. 

Микола Куцук, керівник кінологічного центру:

- Якщо людина буде бачити, що знаходиться на станції собака, то вона буде себе адекватніше поводити й не буде скоювати ті чи інші порушення.

У міліції сподіваються, що собаки допоможуть і розпізнавати в натовпі пасажирів, котрі везуть заборонений вантаж.

Олександр Мусевич, інспектор кінологічного центру:

- Мені дають дозвіл на обшук, я спускаю собаку, вона обнюхує речі, які мені потрібно, і якщо там щось є, то собака усаживается и звертає мою увагу на сумку.

Та законослухняним громадянам боятися нових патрульних не варто, запевняють у міліції.