Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 листопада 2014, 21:43 Суспільство
Будівельний скандал в столиці розпалюється
Будівельний скандал в столиці розпалюється

Будівельний скандал на Осокорках - продовження. Війна киян за землю триває тепер з  присмаком попелу. Мешканці мікрорайону знову знесли паркан, ще й спалили його. І прогнали сльозогінним газом заступника керівника Дарницького райуправління міліції. Нині він у лікарні.

Ігор Шумик, кореспондент:

- З одного боку будівельна будка, з іншого - залишки паркану. Мешканці Осокорків не збираються здаватись, цього разу вони спалили майно забудовника.

Це горить та сама будка, навколо сотні місцевих жителів. Починалося все за попередньою схемою - надвечір кілька сотень молодиків у протигазах і балаклавах знову навідалися на будівництво.

- Начали строить незаконно здание, а люди были против этого.

Та знесенням паркану хлопці не обмежилися, і для підсилення ефекту власної незламності підпалили все.

Наталія, свідок:

- В 6 часов собрались ребята, разобрали весь забор, стянули его туда и спалили все.

- Правильно, правильно! Тіки таким методом треба. А каким еще? В нашей стране по другому нельзя!

На місце приїхали пожежники, проте загасити вогонь їм не дали молодики.

Євгенія Лапонога, співробітниця відділу ГУ держслужби з надзвичайних ситуацій у м. Києві:

- Рятувальники з 24 пожежної частини прибули на місце, намагались приступити до гасніння вогню, однак люди, які влашутвали пожежу, не допускали до місця їх роботи, вони намагались підійти, вмовити людей, однак сказали, що хай горить.

Згодом у натовпі активісти помітили заступника керівника Дарницького райуправління міліції. Правоохоронця довго не відпускали, спочатку порснули йому в обличчя сльозогінним газом, а далі - заблокували у швидкій.

Антон, активіст:

- Сегодня милиции не было, вот единственный зам. начальника Дарницкого района, который вел себя немножко агрессивно, он щас в скорой помощи.

Медичний транспорт зрештою поїхав. Окрім правоохоронця, до лікарні привезли ще двох постраждалих, які випадково опинилися біля місця конфлікту.

Олександр Терещук, керівник ГУ МВС України в м. Києві:

- Виїхала чисто оперативна группа сьогодні, результат: побитий працівник міліції, отруєння газом, лежить в лікарні, побито 2 громадяни, які йшли. Підбігають на них: зрадник! Це що, нормально? Будувати чи не будувати - хай влада вирішує, а міліція повинна нести службу.

Тепер тут ані паркану, ані будівельників. Олександр іде тією стежкою, де взимку завжди спускаються на санчатах місцеві дітлахи. Каже - це єдиний вільний шматок землі на весь мікрорайон.

Олександр, мешканець м. Києва:

- Тут діти катаються зимою, вже не буде дітям ні туда, ні сюда. Согласіться з цим, одне-єдінствєнне місце, що можна дітей привести покатати, все.

Розпочалося будівельне протистояння на Осокорках 17-го листопада. Біля станції метро поставили паркана для зведення торговельного центру. Та місцеві знесли загорожу, а наступного дня вона з'явилася знову. Простояла теж недовго. Кияни непохитні: не віддадуть цієї землі під забудову.

- Будете далі боронити?

- Канєшно, і до последнего!