Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 листопада 2014, 22:59 Суспільство
Як не стати жертвою угонщиків та автошахраїв
Як не стати жертвою угонщиків та автошахраїв

Страшний сон автомобілістів. За останній рік в Україні майже вдвічі побільшало викрадень машин, звітують у Державтоінспекції. Найпопулярнішими серед злочинців залишаються ВАЗи. Як не стати жертвою шахраїв і не втратити свого автомобіля?

Вночі Давид за звичкою виглянув у вікно. Хотів переконатися, що з його припаркованим біля будинку позашляховиком усе гаразд. Та цього разу свого чорного Інфініті не побачив.

Давид Тейтельбаум, постраждалий:  

- Буквально в 11 вечера были на улице - машина еще стоит, ну а в 2.30, когда я собрался спать, заглянул в окно, как обычно делаю, смотрю - машины нет. Спрашивал всех, у нас магазин 24 часа работает: "ничего не знаем". Сразу попросил, чтоб вызывали милицию.

Іноземець не збагне, як габаритний автомобіль просто розчинився в повітрі. Припускає - машину забрав евакуатор.

Давид Тейтельбаум, постраждалий:   

- 80% - это эвакуатор, который ее загрузил, потому что машина достаточно габаритная, большая, джип. И на иностранных номерах - канадские номера. Она стоит на учете в чужой государство.

У департаменті Державтоінспекції обіцяють зробити все можливе, щоб знайти машину. Заразом наводять сумну статистику. Цьогоріч кількість автокрадіжок зросла майже удвоє.

Тетяна Волошина, співробітниця департаменту ДАІ України:

- Не нехтують нічим, крадуть усі підряд машини, але основні у нас - це трійка лідерів: Донецька, Луганська області і місто Київ замикає. Тобто у Донецьку ми спостерігаємо там більш ніж 2200 т.з, у Луганську - 1600, ну і місто Київ 1200 т.з.

Найбільший попит серед злодіїв на Жигулі, Тойоти, Деу та БМВ. П'ятий за популярністю в автокрадіів - Мерседес. Аби зменшити ризик і не втратити своєї машини, варто дотримуватися простих правил.

Тетяна Волошина, співробітниця департаменту ДАІ України:

- Вмикати сигналізацію, і чим більше на машині будь-якиїх пристороїв, які дають час для того, щоб злочинцю було якомога складніше іі відчинити. Не залишати в нічний час машини просто обабіч дороги або в неосвітлених, поганоосвітлених місцях. Звичайно, краще користуватися стоянками, гаражними кооперативами. Не залишати цінних речей, цінних документів у машині, бо деякі навіть залишають і свідоцтво про реєстрацію, і страховку.

Та якщо вашу машину викрали, якнайшвидше зверніться до правоохоронців. Адже значно більші шанси знайти автомобіль гарячим слідом.

Тетяна Волошина, співробітниця департаменту ДАІ України:

- Оці самі перші часи, відколи машину викрали, для нас найдорожчі. Бо ми на дорогах перші, з ким стикається будь-хто - це інспектори ДАІ. І, звичайно, якщо є заява, то нам швидше надходить інформація, що саме така марка машини їздить, і не дивлячись на номерні знаки, а дивлячись по основним прикметам, можемо зупиняти.

Треба бути уважним і в разі купівлі чи продажу машини. Адже почастішали випадки, коли шахраї домовляються з власником транспортного засобу про зустріч, а потім погрожують фізичною розправою і просто забирають автомобіль разом з ключами та документами. Має насторожити й низька ціна вподобаної машини. Тож слід спочатку перевірити її в обліках ДАІ та в експертів.