Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 листопада 2014, 22:17 Суспільство
Кияни проти чергового торговельного центру
Кияни проти чергового торговельного центру

У справжню бійню переросла акція проти чергової забудови в Києві. На житловому масиві Осокорки місцеві мешканці виступили проти зведення чергового торговельного центру. Городяни почали ламати паркана, та це дуже не сподобалося правоохоронцям. Вони взялися боронити огорожу й розганяти активістів.

Все почалося  вранці 17 листопада. Місцеві мешканці помітили біля входу до станції метро Осокорків новенький сталевий паркан. Людям пояснили - територію огородили, бо зводитимуть торговельний центр. 

Алла, мешканка м. Києва:

- Ну куди? Отакий маленький клаптик земли. В том году посадили дерева, а вони взяли, все знесли.

- То як ви вважаете, надо тут центр? 

- Нє, не надо.

- Детский садик бы лучше построили, это было бы горазда лучше. 

- Діточки тут катаються, тут всі з району виходили, по барабану, не доходить!

Вже ввечері навколо паркану зібрався натовп місцевих мешканців. Приїхали правоохоронці й представниця забудовника. Жінка стверджує: всі дозволи на зведення мають. Землю надала столична влада ще п'ять років тому, тобто за часів Черновецького. Та кияни обурені, кажуть - їх ніхто не запитав, тож взялися ламати огорожу. Кілька десятків правоохоронців почали захищати паркан. У їхній бік полетіло каміння, хтось взявся розпилювати сльозогінний газ. Міліція почала бити людей. Сімох активістів затримала. 

- Мы начали сносить забор, чтобы воспрепятствовать незаконному строительству, за это нас задержала милиция.

Після розмови й складання адмінпротоколу за хуліганство затриманих відпустили. Тим часом правоохоронців, які силовим методом розганяли мешканців, у Міністерстві внутрішніх справ обіцяють покарати. Керівника Дарницького райвідділу міліції вже усунули від виконання службових обов'язків.

Олександр Терещук, керівник ГУ МВС України у м. Києві:

- Міністр прийняв рішення начальника Дарницького району міліції відсторонити від обов'язків, також відсторонити тих осіб, які мали відношення до цього будівництва. Я вважаю, що дії міліції, яка там була задіяна - непрофесійні. Я дав розпорядження, протягом 10 діб всі спецзасоби будуть маркіровані в місті Києві. Тобто спецпризначенці будуть, наприклад, 1234, під цим номером спецпризначенець з такого-то підрозділу, прізвище такого, для того, щоб і люди, і журналісти могли бачити, для того, щоб під цим номером ми могли ідентифікувати працівника міліції.

Ранок 18 листопада. Та сама станція метро Осокорки.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Паркан, який ще вчора повалили місцеві мешканці, знову на місці. Будівельники звели нову огорожу, й збираються продовжувати будівництво торгового центру.

Віктор Федорович, виконроб:

- А ви знову тут встановлюєте паркан?

- Да.

-  А вас не бентежить те, що вчора люди знесли цей пакран? 

- У нас все разрешительные документы есть.

Місцеві мешканці обурені. Йдуть з претензіями до робітників.

- Ну, шо ви робите, ну ми ж вчора його зламали? Що ви робите?

- Що ти од мене хочеш? 

- Я кажу, шоб ти не прикручував тут.

- Мені дав команду начальник.

- Ну, а якщо тобі люди кажуть, я тут живу, я кажу: не строй.

Кияни кажуть - територію просто так не віддадуть. Адже це чи не єдина зелена зона в районі. А торговельно-розважальних центрів навколо - як грибів після дощу.

Тетяна, мешканка м. Києва:

- Все жители нашего района против, чтобы тут застраивали, лучше бы что-то детям! 

- Я с ребенком тут гуляю, на санках катаемся зимой, ну мы туту выросли, и такое не позволим.