Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 листопада 2014, 01:00 Суспільство
Скандал навколо столичного Центру крові
Скандал навколо столичного Центру крові

Кровний скандал у столиці. В міському центрі переливання не мають куди дівати плазму - рідку частину крові. Раніше з неї робили лікарські препарати. Та рік тому відділ виробництва закрили. Тепер, замість безплатного забезпечення, пацієнти змушені купувати імпортні засоби втридорога.

Знайти у столичних аптеках препарати з донорської плазми - альбумін чи імуноглобулін - не проблема. Втім, раніше їх просто передавали лікарням, тож пацієнти отримували безкоштовно. Нині ж людям доводиться віддавати кругленькі суми.

Ольга, провізор:

- Тільки вітчизняний 50 мілілітрів коштує 345 грн, імуноглобулін у мене тільки один в наявності, з ними проблема.

Ось тут колись був відділ виробництва препаратів крові. Звідси тонами везли альбумін та імуноглобулін.

- Отут крутилася плазма донорська, переробляли.

Та рік тому препарати з донорської крові закладові заборонили виготовляти. Через порушення санітарних норм і незадовільний стан приміщення.

Віктор Віхов, заступник керівника Київського міського центру крові:

- Забиваеться городская сеть, в нас в подвале подтоплено, что не совместимо с медицинскими требованиями и санстанции, и с условиями производства.

Такого залагодження проблеми не схвалює колишня завідувачка відділу. Визнає - приміщення не ремонтували півстоліття, та це було б дешевше, ніж купувати закордонні альбумін чи імуноглобулін.

Ольга Борисевич, колишній керівник відділу виробництва препаратів крові:

- Все ставиться на комерційну основу, і те, що було раніше безплатне, безкоштовне, забезпечення лікарень, хворих в лікарнях безкоштовними препаратами крові, альбуміном, імуноглобуліном, то тепер повинні люди бігти в аптеку і все закуповувати.

Водночас жінка звинувачує нинішнє керівництво центру в утилізації донорської плазми.

Ольга Борисевич, колишній керівник відділу виробництва препаратів крові:

- Вони не знають, куди діти цю плазму, плазма має терміни зберігання, терміни зберігання закінчуються, біля тони закінчуються, і будуть списувати та виливати. Куди? В каналізацію.

Екс-завідувачка в судах обстоює право на життя свого відділу.

Алла Бурик, адвокат:

- Наші вимоги: скасувати наказ, відновити роботу відділу виробництва крові, повернути всіх фахівців, які працювали в даному відділі.

У самому центрі переливання крові визнають: плазми забагато. Але закиди в її утилізації спростовують.

Людмила Заневська, керівник Київського міського центру крові:

- Хто це виливав, ніхто не виливав, вся плазма зберігається, це можна перевірити, будь-ласка, і нас не один раз перевіряли.

Термін придатності плазми - три роки. Препарати з неї для киян на початку року виготовляли в Луганську. Після початку боїв спробували в інших містах. Це привернуло увагу громадських активістів. На думку Національного комітету боротьби з корупцією, Мінохорони здоров'я під керівництвом Раїси Богатирьової начебто мало намір налагодити переробку у приватних центрах.

Євген Борсук, голова ВГО Національний Координаційний комітет сприяння протидії корупції:

- Це неекономічно, або окремі особи, наверно, хотіли його прихватізірувати і для того, шоб завести частний бізнес у виробництво препаратів крові, оскілкьи кров, плазма - це достатньо дорогий товар, він стратегічний.

Доктор медичних наук Віра Казмірчук усе життя віддала імунології. Їй незрозумілі мотиви керівництва столичного департаменту охорони здоров'я, яке, замість ремонту, вирішило возити плазму на переробку в інші міста. 

Віра Казимірчук, професор імунології:

- Ви мені скажіть: станція переливання крові, де вчились всі, і навіть з Росії приїжджали вчитись, скажіть, чому вдруг Луганськ і Одеса будуть переробляти кров киян для киян, ну це ж маразм - туди відправляти плазму, везти туди, а потім назад забирати.

Нині першочергове рішення для порятунку донорської плазми в Києві - ремонт або створення нового відділу виробництва препаратів крові.

Людмила Заневська, керівник Київського міського центру крові:

- Ви не проти відкриття?

- Да будь ласка, тільки треба навести тут, вкласти гроші і зробити порядок. В 2012 році, коли Євро-12, ми ставили це питання, нам обіцяли там ремонт, але теж не вистачило грошей.

Поки чиновники обіцяють ремонт, а з телеекранів закликають українців стати донорами, в Київському центрі переливання крові не можуть упоратися із запасами: чекають на переробку 6 тон плазми. Це - 800 літрів чистого альбуміну, в середньому по 4 сотні гривень за ампулу.