Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 жовтня 2014, 23:59 Суспільство
Маленький Шанхай у великому Києві
Маленький Шанхай у великому Києві

Небезпека, хоч де ступи. На станції метро Лівобережній - побутово-транспортний, санітарний колапс. Через кіоски та стихійних торгівців людям не пройти тротуаром, автобусам - не проїхати, пасажирам у них не сісти. Виявляється, влада про все це знає, але безсила.

Хоч куди глянь - усюди МАФи, стихійні продавці й купи сміття, над перехожими звисають електродроти під напругою - така апокаліптична картина щодня на територіях поблизу станції метро Лівобережної.

Тимофій Діденко, таксист:

- Получаеться - один снимают, а два приезжают, два снимают - четыре ставятся, четыре убирают - восемь вырастают.

Це таксист про славнозвісні столичні МАФи, ось один з таких, без ліцензій і дозволів. Власник божиться все зробить - колись.

Костянтин, орендар МАФу:

- Ну оказалось, я не знав, що такий дозвіл є потрібний і хто його видає, яка служба. Потому, коли все це узаконювали, бігав-бігав, і ніхто нічого не казав, пока не будем працювати в ній правильно, шо вона тут стоїть - нічого страшного вже не буде.

А це ще одна Лівобережна новація: висадка й посадка пасажирів з третьої смуги руху. Ольга Олександрівна вже звикла до такої стихійної зупинки, бо діватися нікуди. Хочеш їхати - виходь на дорогу.

Ольга Носко, мешканка м. Києва:

- Это кошмар, шо тут творится, просто ужас, вы видите, машины, по сути скоро мы будем выходить на середину дороги и садиться в автобус, на это никто не обращает внимания, никто. Видите хоть одного постового милиционера?

Міліціянтів і справді тут катма. Хоча місце грошовите - за півгодини можна без надзусиль підзаробити на порушниках. Паркуються  без роздумів просто під забороненим знаком всі, кому заманеться.

Єгор, водій:

- Это проблемы разума, это популярное такое место - базар, и нормально не организован паркинг.

- Міліціонери штрафують вас за порушення?

- По-разному бывало.

Не пройти, не проїхати - територія поблизу станції метро Лівобережної - одна з лідерів серед столичних мікрорайонів, де панують антисанітарія, МАФовий бізнес і порушення дорожніх правил. Ще гірше тут вночі, коли зливники нишком заповнюють нечистотами з яток. Як усе владнати? Очільники району лише розводять руками.

Заступник голови Дніпровської адміністрації м. Києва:

- Там побудовані стаціонарні торгово-розважальні заклади, там це величезний транспортний вузол, куди і метро, і автобуси, і ринок.

- А якось упорядкувати можна?

- Практично неможливо.

Це один з керівників Дніпровського району, який має дбати про благоустрій. Виявляється, в райадміністрації добре знають проблеми місцевих мешканців, але безсилі. Кажуть - виправити ситуацію може хіба що цілковите очищення території від незаконних забудов. 

Ігор Щербак, перший заступник голови Дніпровської райдержадміністрації м. Києва:

- Допомогии не чекати, виходить?

- Почему не чекати? Вирішити все: зносити треба там, і повністю займатись плануванням цієї території. Я бачу, що там треба приймати архітектурні рішення, це департамент архітектури має розказати стосовно розвитку цієї території.

До департаменту архітектури журналісти Свідка ще звернуться по пояснення. А ось хто відповідатиме за життя киян, які щодня наражаються на небезпеку в зоні справжнього хаосу, в районній адміністрації промовчали.