Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 жовтня 2014, 19:00 Суспільство
У столиці юніори змагалися у рукопашному бої
У столиці юніори змагалися у рукопашному бої

І себе захистять, і меншого скривдити не дадуть. У Києві стартував Чемпіонат з рукопашного бою серед юніорів. На килимі свої навички продемонструють 6 сотень підлітків з усієї країни. Гасло нинішнього турніру - "Єдність України і патріотизм".

З усмішкою на обличчі і спортивним запалом у серці всі ці діти - учасники 14 чемпіонату України з рукопашного бою. Перед змаганнями - слова вітання й показові виступи. Спочатку - дорослих зі зброєю… А далі дівчата демонструють своє вміння: ходити не лише на високих підборах... Втім, головна користь рукопашного бою для слабкої статі - в агресивних залицяльників хутко відіб'ють бажання.

Ганна Грицак, учасниця чемпіонату України з рукопашного бою: 

- Вже зовсім не страшно, все добре, зможем захистити себе. Були й травми, це наооборот і мотивація, йдеш більше, шоб наоборот, тренуватись і тренуватись.

Змагання зібрали у столиці 600 учасників. Більшість - школярі. Богдан саме готується до бою.

- Думаю, що хороші будуть успіхи...

Показує екіпірування, пробував битись і без спецодягу, але в шоломі і взутті менш травматично.

Богдан Муц, учасник чемпіонату:

- Це коли б'єш, щоб больно не було протівніку і щоб собі і самому не було больно, шлем - це й коли вдариш, щоб не бул обольно в зуби там, челюсть, все остальне, шлем защіщає.

За удар у голову -  3 бали, дістав суперника в тулуб - 2. Саме так судді й визначають переможця. Найменший жорсткий контакт - і бій зупиняють.

Леонід Українець, заслужений тренер України з рукопашного бою:

- Майже немає жорсткості, немае контакту, правила зроблені таким чином, що використовується легкий контакт, хто, скажем, майже як ігра между двома цими дітками - хто бистріше завдасть удару, зупиняє суддя поєдинок і оцінює.

За дітьми пильно стежать батьки та тренери, і боляче сприймають кожен промах чи пропущений удар. Перемагає тут не той, хто натовче пику, а вправніший і хитріший. Це добре знає Василь Крутов, перший командир української Альфи починав з рукопашних боїв.   

Василь Крутов, засновник федерації рукопашного бою України:

- Мова не йде, щоб подолати зовнішнього опонента, мова йде про перемогу над собою, бо це головна перемога людини, коли він долає свої слабкості.

Визначатимуть найліпших бійців серед юніорів два дні. Усіх призерів нагородять сувенірами.

Ігор Шумик, кореспондент:

- Навики залишаються, м'язи пам'ятатимуть. Навіть якщо вони не стануть усі великими чемпіонами, але легкою здобиччю для грабіжника точно не будуть!