Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 жовтня 2014, 23:08 Суспільство
Майстер-клас від рятувальників у Черкасах
Майстер-клас від рятувальників у Черкасах

Вчасно і правильно реагувати в екстремальній ситуації вчили надзвичайники волонтерів у Черкасах. Адже врятувати під час пожежі людину чи надати постраждалому медичну допомогу вдається не всім.

Після короткого інструктування - для волонтерів справжня школа виживання. Спочатку їх ведуть пожежною частиною на екскурсію, по тому - практичні вправи. Випробовують вогнем на психологічній смузі перешкод. Далі - іспит у теплодимокамері. Серед чаду учасники майстер-класу мають не лише віднайти постраждалого, а й швидко його винести надвір.

Інструктори кажуть: чи не найголовніше - навчитися вчасно надавати першу медичну допомогу - тут і перев'язування ран, і штучне дихання, і масаж серця.

- Ноги на середину плеч і тулубом працюємо, пішов.

Втомлені, виснажені, але з новими знаннями, волонтери свою роботу оцінюють на задовільно.

- Думаю якщо позанімаємось трохи, то справимось.

- Найбільша складність, що ми ніколи не робили і нема злагодженості дій.

- Дуже складно, треба постійно вчитись, це дуже корисний досвід для нас.

Такий вишкіл рятувальники провадять не вперше. Та саме цього разу особливу увагу приділили практичній підготовці. Ці знання можуть стати у пригоді будь-якої миті, наголошують фахівці.

Леся Коротяєва, співробітниця управління Держслужби з надзвичайних ситуацій у Черкаській області:

- Ми вкотре проводимо такі масштабні навчання, таким чином, щоб люди відчули всю небезпеку, як подолати кризову ситуацію, як вийти із психологічних різних атак.

Охочих навчитися рятуванню в екстремальних ситуаціях не бракує. Тож ділитися своїми знаннями надзвичайними планують і надалі.