Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 жовтня 2014, 20:49 Суспільство
Українці готуються до холоду, але сподіваються на тепло
Українці готуються до холоду, але сподіваються на тепло

Чи буде тепло в оселях? Морози не за горами, а українці й досі не знають, чи не змерзнуть у своїх квартирах. У Кабінеті міністрів заспокоюють: сезон розпочнуть вчасно. Коли ввімкнуть опалення та як на нього чекають у різних реґіонах.

Рукавички і теплий верхній одяг - у цій київській родині невід'ємний атрибут осені у квартирі. Такого холоду, як нині, сім'я не пригадує. Двомісячного Івана мама кутає, як може. Надто після купання.

Оксана Сеген, мешканка м. Києва:

- Ми вже відчуваємо холод, після купання - то взагалі, ми поки обогріємо кімнату обогрівачем, малюк мерзне. Батареї не роботають, без тапочек ходить нельзя. Пользуемся обгревателем и поставили в срочном порядке металопластикові окна.

Що таке холодна осінь - відчувають і тварини.

Сергій СЕГЕН, мешканець м. Києва:

- Она где-то в часа 3-4 утра уже просыпаетсья от холода, проситься на диван под одеяло, приходится ее как-то накрывать полтенцами, халатами, потом еще минут 20 гладить, утешать.

Сашко на Черкащині щодня перевіряє батареї. Хлопчина разом із молодшою сестрою вже не дочекається, коли ж у кімнаті потеплішає. Бо набридло одягатися, немов капуста. Сім'я вже два тижні гріється давніми перевіреними методами.

Світлана Тесля, мешканка м. Черкас:

- Тапочки, обігрівач. Звісно, це не дуже економить електроенергію. Але краще так переплатить за квитанцію опалення, ніж використати на ліки ці всі гроші.

На тепло в оселях чекають і на Луганщині. Алла мешкає в однокімнатній квартирі у Старобільську. На батареї не сподівається. Каже: кухню обігріватиме газовими конфорками, а кімнату - електрикою. Приготувала для дітей і речі.

Алла, мешканка м. Старобільська:

- Мы подготовились к зиме. Вот для детворы я приготовила вещи. Вот кофточка. Вот еще. Шапочка, носочки. Потому что думаем, что зимой будет очень холодно. Самая главная надежда - обогреватель, который мы купили. Потому что надежды на отопление у нас нет.

Гріються обігрівачами й у цій луцькій дев'ятиповерхівці. Попри дорожнечу такого способу опалення, іншого - не мають.

Алла Кадарук, мешканка м. Луцька:

- Коли опалювальний сезон починався вчасно, то було тепло, а цього року - не знаємо, як будемо. Без обігрівача цього року ми вже не обійдемося - якщо вже в такій порі включаємо, то вже потрібно буде і далі, всю зиму.

Та в Кабінеті міністрів українців заспокоюють. Зиму налаштовані зустріти гідно й до опалювального сезону підготувалися. Тож батареї потеплішають вчасно. Хоча п'ять мільярдів кубометрів газу ще потрібно придбати.

Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України:

- Що стосується опалювального сезону, то ще раз всім хочу нагадати, у тому випадку, як це передбачене законодавством, якщо протягом трьох днів іде зниження температур, у нас є відповідна постанова, органи місцевого самоврядування приймають рішення про початок опалювального сезону. Ми готові, що у випадку зменшення температур забезпечити початок опалювального сезону, як це не складно.

В уряді також запевнили, що допоможуть столиці розрахуватися з боргами за газ. Аби в усіх квартирах нарешті з'явилася гаряча вода. Та попри обіцянки, українці вже почали масово купувати електрообігрівачі. Щоб зустріти зиму при повній зброї.