Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 жовтня 2014, 21:26 Суспільство
Антикорупційне бюро - повноваження та перспективи
Антикорупційне бюро - повноваження та перспективи

Вже з наступного року в Україні запрацює новий правоохоронний орган - Антикорупційне бюро. Започаткував його створення парламент - у першому читанні ухвалив антикорупційні закони. За якими принципами діятиме структура, які функції матиме і хто контролюватиме її?

За останні роки проти високопосадовців за корупційні оборудки було розпочато лише чотири кримінальні провадження. А все тому, що функції досудового розслідування дублюють різні органи - Генеральна прокуратура, СБУ та міліція - кажуть експерти. Тож спитати з когось одного за погану роботу не можна. Відтепер корупційні справи проти можновладців провадитиме лише Антикорупційне бюро. За його створення депутати проголосували в першому читанні. Згідно з президентським законопроектом, структура нового органу така:

Голова Антикорупційного бюро обиратиметься на 7 років без права звільнення. Обиратиме комісія з 9 осіб. Троє з них - представники президента, три - від Верховної ради і троє від уряду. Підписуватиме призначення Президент. Працюватимуть в органі 7 представництв, загальний штат - 700 осіб.

Сферою діяльності бюро буде розслідування діяльності:

1.    народних  депутатів
2.    голови та членів уряду
3.    голова та заступників голови НБУ
4.    державних службовців 1-2 категорії
5.    суддів
6.    слідчих Генеральної прокуратури
7.    керівників правоохоронних органів
8.    керівників митної, прикордонної служби, СБУ та збройних сил.

Входитимуть до антикорупційного бюро фахівці з економічною чи юридичною освітою. Зарплату встановлять на рівні 18 тисяч гривень. Змінити її іншим законом буде неможливо. Контролюватиме їхню роботу лише внутрішня служба безпеки. Керівник Антикорупційного бюро сам набиратиме підлеглих.

Руслан Князевич, представник президента у ВР:

- Буде створена внутрішня служба безпеки, яка буде первіряти на доброчесність кожного працівника а при прийнятті на роботу, під час проходження корнкурсу і щорічно не менше ніж раз на рік. Вперше започатковується механізм так званого поліграфа.

Запрацює ж бюро за три місяці після ухвалення закону, а перші розслідування проведуть не раніше весни - припускають громадські активісти. Зі слів юристів, cамими лише законами корупції не подолати. І західна схема в Україні не завжди працює.

Ганна Маляр, юрист:

- Способи впливу на корупцію насправді не кримінально-правові і не контролюючі, потрібно розуміти, що роль кримінально-правових заходів надзвичайно маленька є. В даному випадку, якщо ми говоримо про зарубіжний досвід, то насамперед треба працювати з економікою, підвищувати рівень достатку як чиновників, які спокушаються на корупційні дії, так і рівень життя населення.

Правоохоронці, які після створення нового органу віддадуть частину своїх повноважень, кажуть - виконуватимуть будь-які закони, що їх ухвалить парламент.

Антон Геращенко, радник голови МВС:

- По плану и по закону, который запланирован - да, оно займет часть полномочий МВД, но я еще раз повторяю, что министерство внутренних дел - оно за то, чтоб в Украине был порядок и снижался уровень коррупции. Как будет называться этот орган, не так уж важно, важно, чтоб там работали честные порядочные люди, чтоб уровень оплаты их труда позволял им чувствовать себя защищенным социально и не идти ни на какие сделки со следствием.

Натомість самі парламентарі кажуть, що це лише перші заходи в боротьбі з корупцією.

Олег Тягнибок, народний депутат України:

- Недостатньо ухвалити рішення про створення антикорупційного бюро, недостатньої ухвалити кілька законів, які дають певні доповнення до можливості боротися з корупцією в державі. Нам ще потрібно, але думаю, що це буде в наступному парламенті, проголосувати за скасування президентської, депутатської та суддівської недоторканності, як також частину боротьби з корупцією в Україні.

Ухвалити закон про створення Антикорупційного бюро парламент має наступного вівторка - в останній день своєї роботи.