Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 жовтня 2014, 00:10 Суспільство
Прем'єр-міністр випробував спорядження для військових
Прем'єр-міністр випробував спорядження для військових

Зимовий одяг є, але чи теплий? Армію хоч до морозів і укомплектували, втім стосовно якості вбрання й взуття залишилися запитання. Зокрема, у прем'єра Арсенія Яценюка. Міністерство оборони нині звітувало перед головою уряду про готовність до холодного періоду й показувало новинки спорядження.

Це зимовий одяг, в якому нестимуть службу армійці в зоні АТО. На кожного - подвійні куртка й штани, чотири пари шкарпеток, 3 - білизни, взуття на шість місяців.

Юрій Гусляков, заступник керівника центрального управління Міністерства оборони України: 

- В бойовий коплект входить 40 предметів, на виділений фінансовий ресурс ми зараз замовили всього 15 предметів.

Усе не гірше натівського - запевняють військові. Чим викликають посмішку у волонтерів, що часто самі одягають бійців. Утім, доброчинці також розуміють, що Міноборони фактично не може витратити на спорядження більше, ніж на це дав уряд. Тому просто докуповуватимуть те, що Генштаб у перелік потрібних речей для солдатів не вніс. Таких позицій чимало.

Давид Арахамія, координатор ради волонтерів при Міністерстві оборони України:

- Те берцы, которые за 520 грн, они не могут сравниться с теми берцами за 1,5, поэтому кто может - покупает бойцам более эргономичную обувь, дождевики, то, что на бойце, еще палатки, спальники, поскольку с ними только сейчас начала как-то решаться ситуация.

Справді, спальні мішки Міноборони придбало чи не вперше. Їх ретельно обстежує сам прем'єр-міністр. Голова уряду доручив військовим ретельно перевірити все, що закуповують.

- Спальний мішок з 2-х частин.

- Скільки витримує температурний режим?

- -15.

- Якщо написано - витримує -15, значить, витримує -10, а в натівських - скільки у них витримує?

- У них є різні моделі, але в залежності від вартості.

А ось тепловізорами Арсеній Яценюк задоволений.

Петро Лесков, директор компанії-виробника тепловізорів:

- Это самый простой прибор наблюдения, который выполняет простую функцию - увидеть живую силу или технику в темное время суток, причем камуфляж, раскраска, кусты, туман.

Утім, в зону АТО жодних з цих приладів, навіть найпростіших, Міноборони не закуповує. Сотню тепловізорів у компанії придбали й доправили на фронт знову-таки волонтери. Лише на стадії укладання контрактів відомство й з виробниками зброї.  

- Є Нацгвардія, МінЗС, там воно на озброєння прийнято, зараз закінчується випробування, і приймається на озброєння у ЗС.

Тож невдовзі солдати матимуть в арсеналі й, приміром, ось таку штурмову гвинтівку, яка спеціально перероблена на калібр 5.45. Бо таких набоїв в Україні вдосталь.