Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 жовтня 2014, 23:51 Суспільство
Рада волонтерів створена при Міністерстві оборони
Рада волонтерів створена при Міністерстві оборони

Волонтери й Міністерство оборони - разом. Спільні скоординовані дії, котрих українська армія потребує вже кілька місяців, нарешті будуть. При відомстві створюють Раду волонтерів. Туди ввійдуть представники доброчинних фондів із кожної області. Новий орган вирішуватиме, що купувати бійцям на Сході і в які місця передусім доправляти допомогу.

У коридорі столичного будинку офіцерів незвично людно. Волонтери чекають приходу міністра оборони й  розглядають нові зразки теплого військового  одягу. Він тепер конче потрібний бійцям на Донбасі.

- Теплая одежда, палатки, нужны всякие такие вещи, но больше всего - теплая одежда, больше всего - нижнее белье теплое нательноее и теплые курточки, бушлаты.

Зауваги у волонтерів стосовно бронежилетів. В такому, як оцей, довго не повоюєш.

Микола, волонтер:

- Это качество, смотрите... Я, особо не напрягаясь, руками разорвал. Испытания провел, сам оторвал легко ручку, которая должна выдерживать хотя бы 90.

Ось військові берці. Нові, але й у такому взутті волонтери, котрі самі закуповують речі бійцям, одразу виявляють вади.

Олександра Тарасова, голова правління доброчинного фонду Крила Фенікса:

- Вы бы ни на лыжи, ни на санки в такой обуви никогда бы не пошли кататься. Стоять в этом можно, но стоять можно и в валенках, в них даже теплее. Это не сильно комфортная обувь, особенно для спецвойск.

Щоб бійці отримували лише якісне - в Міноборони вирішили одягати українську армію спільно з волонтерами. Тепер про побут військових у зоні АТО дбатиме спеціальна Рада, яка призначатиме відомчі закупівлі.

Валерій Гелетей, міністр оборони України:

- Почнемо працювати по 4 напрямкам: перший напрямок - це речове забезпечення армії ремонт військової техінки, закупівля оптичних приладів, касок і військова медицина. В рамках процедур і діючого законодавства Рада волонтерів буде сама прйимати рішення і вирішувати, що буде закупатися українській армії.

Бійцям потрібні куртки - будь-ласка, не вистачає антисептиків - миттєво. Міністр хоче, щоб волонтери стали очима Міноборони в питанні забезпечення армії. Найліпшим з них обіцяє місця в департаментах, вже після генеральської люстрації.

Валерій Гелетей, міністр оборони України:

- Закон про люстрацію - цілком очевидно, що буде підпадати багато чинвоників, посадовців у системі міноборони, це правильно, воно нам розв'яже руки, але я маю надію, що саме ті волонтери, які покажуть якості і замінять тих людей на тих посадах, де вони будуть заслуговувати.

Як допомогти засидженим генералам піти з теплих місць - волонтери знають.

- Ну смітник ми сюда не принесли, зараз в Україні дуже популярна народна люстрація, хочу вам передати пакетик для сміття від волонтерів, якщо у вас там будуть люди, які не р розуміють повноваження і обов'яpки - ми вам допоможемо.

А ось до обіцянок волонтери ставляться помірковано. Говорити про цілковите залагодження проблеми не поспішають - бояться наврочити і чекають перших закупівель.

Юрій Бирюков, волонтер:

- Это в общем их функционал, который они должны бы сами делать, без волонтеров, но явно не успевают, явно захлебываются, а возможно, что скорее просто играют в тонкую политическую показуху. Мое отношение ко всему происходящему к этому: дай Бог, что это благие намерения, которыми ну устлана вот та самая дорога.

Для старту Рада волонтерів матиме 60 мільйонів гривень. А до кінця тижня керівництво Міноборони обіцяє вбрати в зимовий одяг усіх українських бійців на Донбасі.