Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 вересня 2014, 23:53 Суспільство
Віталій Ярема відзвітував про 100 днів роботи
Віталій Ярема відзвітував про 100 днів роботи

Про розстріли на Майдані, розкрадання бюджету, попередників і свого високопоставленого сина. Генеральний прокурор України Віталій Ярема дав підсумкову прес-конференцію. Втім, похвалитися відомству поки особливо нічим.

Невеличка кімната у величезній і сучасній будівлі Генеральної прокуратури. В ній щонайменше сотня людей - співробітників ЗМІ, більше 30 камер. Всі чекають на Віталія Ярему, з підсумковою за 100 днів роботи прес-конференцією. Генеральний прокурор з'являється вчасно, спершу згадує про відповідальних за розстріли на Майдані. Утім, інформація не надто ексклюзивна.

Віталій Ярема, генеральний прокурор України:

- Виділені матеріли провадження стосовно трьох встановлених осіб, які були взяти під варту - це представники спецпідрозділу Беркут, серед яких командир роти - Дмитро Садовник.

Більше прокурорам вдалося просунутися у справі пограбування держави колишніми можновладцями - звітує Ярема про заарештовані рахунки. Приміром, у братів Клюєвих за кордоном у банках на двох було майже 30 мільйонів швейцарських франків, Олексія Азарова - сина екс-прем'єра - 7 мільйонів єврів, а в Сергія Арбузова - 50 мільйонів доларів США. Утім, чи повертатимуть ці кошти й як - генеральний прокурор не зазначив. Має він претензії й до свого попередника - Віктора Пшонки.

Віталій Ярема, генеральний прокурор України:

- В районі населеного пункту Стоянка, це був міст побудовнаний для колишнього генпрокурора Пшонки, щоб він міг, коли їхав додому в Гореничі, шоб він не зупинявся на світлофорі, спеціально для нього був побудований цей міст. Коли ми почали з'ясовувати, як виділялися ці кошти, то з'ясувалося, що з держбюдету було виділено 108 млн грн на будівництво цього мосту.

Що ж до власної персони, надто розголосу з призначенням сина на посаду голови Департаменту реєстрації нерухомості в одній зі служб Мін'юсту, Віталій Ярема скромно виправдовується - жодної корупції.

Віталій Ярема, генеральний прокурор України:

- Він працює в Мінюсті до мого призначення генпрокурором, він нормальна людина, він не бере хабарів, тим, що працює честно, заробляючи свої 6,5 тисяч грн в місяць, по-моєму, є різниця.

- Живе тоже на 6,5?

- Ми йому допомагаємо.

Загалом генеральний прокурор з підозрою ставиться до уваги з боку преси до свого відомства. Мовляв, це каверзи недругів. Матеріали про себе й своїх заступників вважає замовними. Й дарма, що журналістам, які готують гучні розслідування про зловживання помічників Яреми, погрожують розправою! Як ось журналістці телеканалу ЗІК, котра знімала про заступника Генпрокурора Анатолія Даниленка і причетність його й родини до виведення з державної власності 140 гектарів водоймищ на Київщині. Віталій Ярема став на захист підлеглого. Але врешті таки службовця з посади усунули.

Віталій Ярема, генеральний прокурор України:

- Даниленко звернувся з заявою, він не хочу бути на роботі, його відсторонили від виконання обов'язків на час проведення розслідування.

Розслідує його діяльність тепер СБУ.