Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 вересня 2014, 23:35 Суспільство
Не місце Леніну на площі Свободи
Не місце Леніну на площі Свободи

Уночі Харків позбувся Леніна. На центральному майдані міста повалили найбільшого в Україні пам'ятника вождеві світового пролетаріату. Як розгорталися події - дивіться в наступному сюжеті.

До підніжжя Леніна харків'яни приходять після Маршу Миру центральними вулицями міста. З рішучим наміром повалити пам'ятника. По лютневих подіях саме бронзовий Ілліч - місце зібрання проросійськи налаштованих городян і сепаратистів. І саме відтоді - постійний об'єкт атак. Його весь час обмальовують різноманітними гаслами й закликами. А цього разу вирішують скидати. Викликають крана та автодрабину, але техніку на площу не пропускає міліція.

Валентин Бистріченко, активіст:

- У нас була пропозиція до влади, щоб його знесли за допомогою техніки. Техніки зараз немає, її блокують. От що можемо - те й робимо. Громада вирішила.

Активісти імпровізують. Приносять драбини та циркулярну пилку. Вирішують різати ноги.

- Не знаю, вон уже искры пошли. Арматурину, наверное, пиляют. Я не знаю, надеюсь, за ночь его уже не будет. А там уже… Главное - аккуратненько.

Кілька годин від металевого Леніна відрізають шматки. Навколо монумента збираються харків'яни, які схвалюють дії активістів. Утім, за повалення - не всі. Згодом Червоний Хрест повідомить про 10-х постраждалих у сутичках. 

Ігор Балута, керівник Харківської облдержадміністрації:

- Ці дії - ясно, що стихійні. Тому що вони не відповідають правилам безпеки. Та можуть нанести пошкодження тим комунікаціям, які знаходяться біля пам'ятника та під пам'ятником. Це: метроплітен та комунікації, які проходять від будівлі Держпрому до ОДА.

Весь цей час на майдані немає міліції - вона стоїть кордоном на підступах. Але навіть не робить спроби завадити.

Антон Геращенко, радник міністра внутрішніх справ:

- Милиция - с народом. Точка. Я не намерен сейчас дискутировать. Я сюда как гражданин пришел - посмотреть на историческое событие.

Водночас на офіційному сайті міліції з'являється повідомлення про кримінальне провадження за статтею "знищення об'єктів культурної спадщини". Проте вже вдосвіта його закриють. Бо, як з'ясували - було розпорядження губернатора про знесення пам'ятника.

Ігор Балута, керівник Харківської облдержадміністрації:

- Владимир Ильич Ленин, конечно же, причастен к репрессиям на территории Украины. Конечно же, если моё мнение как гражданина, я могу сказать, что площадь Свободы и наличие на нём такого лидера, как Владимир Ильич Ленин, конечно же, есть серьёзное несоответствие. Но я считаю, что демонтаж должен происходить правильно и цивилизованно.

Поваленого Леніна радісний натовп розбирає на шматки.

Зранку біля порожнього постамента збираються кілька сот харків'ян з протилежного табору. Мер міста прихильникам Леніна обіцяє - вождя повернуть.