Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 вересня 2014, 20:46 Суспільство
Бої під донецьким аеропортом не вщухають
Бої під донецьким аеропортом не вщухають

9-ро загиблих військових, майже три десятки поранених і жертви серед мирного населення. Бойовики не дотримуються мінських домовленостей і запекло намагаються відвоювати донецьке летовище. Там нині точаться жорстокі бої. Київський, Куйбишевський райони обласного центру перетворюються на руїни. Попри це, за час крихкого перемир'я з полону терористів визволено вже тисячу українських армійців.

Найгарячіше місце на Донбасі - Донецьке летовище. Тут ані на мить, попри перемир'я, не вщухають бої. Терористи відчайдушно намагаються відвоювати позиції в українських військових. 

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- Це найближче місце, форпост українських військових, яке практично впритул знаходиться з містом.

Бойовики поливають військових з Градів, мінометів. За останню добу атакували ще й танками.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- Прямим попаданням з танку було підбито український БТР з екіпажем та десантом. Завязався бій, наші понесли втрати.

Скаржаться на постійні обстріли мешканці Київського та Куйбишевського районів Донецька. Туди прилітає щодня.

- Тут уже четвертый день стреляют, что я могу делать? Не сплю, стерегу все, как говорится, все! С утра как начали - и развлекают весь день, и когда это закончится все - не знаю.

Містяни сидять без води та світла. Й навіть під час обстрілів намагаються відремонтувати побите скалками. 

- Все оборвано, света нет! Когда будет - неизвестно!

Так само лагодять свої житла й мешканці Лутугиного, що його контролюють бойовики. У місті раніше стояли українські військові. Саме по них і били найманці, проте влучали в житлові будинки.

- Как пошло все это, вже не поймешь, те оттуда, те оттуда, вообще не поймешь, мы выскочили в подвал еле живы. Мы як выйшли, як подивилися, все разрушено, упало все! А теперь не знаем - получим компенсацию или не получим, що його делать, три месяца ничого не получаем!

А ось у таких місцях бойовики самопроголошеної ДНР облаштовують свої позиції… Градами гатять по позиціях сил АТО з-поміж житлових будинків. Тим самим провокують армійців на вогонь у відповідь.

- У меня не слов, просто нет слов! Третий залп!

Гатять терористи  вдень… Не припиняють і вночі. Мирні мешканці вже після обстрілів здивовано фільмують наслідки. Ось яких розмірів вирва на дорозі…

Нерідко саме від скалок таких набоїв гинуть містяни. В Донецьку в неділю врятувати не вдалося трьох людей, ще п'ятьох доправили до лікарні. В Раді нацбезпеки кажуть: хоча перемир'я крихке і криваве, з полону бойовиків вдалося визволити вже тисячу військових. Тридцятьох лише напередодні ввечері. Попри це є сумна статистика. За останню добу армійцям вдалося відбити кілька штурмів найманців, але ціною власного життя - 9-ро захисників загинули, 27 поранені.