Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 вересня 2014, 22:22 Суспільство
Вода на Донеччині на вагу золота
Вода на Донеччині на вагу золота

На Донеччині - водний колапс. Визволені від бойовиків ще на початку літа території на заході області залишилися без води. Місцеві мешканці вже призвичаїлися жити без централізованого водопостачання. Тепер проблема подвоїлася - менше ніж за місяць має розпочатися опалювальний сезон.

Води у крані пані Ірини немає вже три місяці. Кожна краплина в родині на вагу золота.

- Одно ведерко сливаем, другое моем, этой набираем. Одну набираем - моем. Другую - сливаем. Воду экономим на всем.

Гараж також став водосховищем. У такій самій ситуації - 400 тисяч людей, які мешкають у Селидовому, Родинському, Червоноармійську та інших населених пунктах заходу Донецької області. Поки для побутових потреб користуються з численних свердловин. Не гребують люди й збирати дощ. Питну воду доводиться купувати по 20 копійок за літр.

Лариса Оськіна, мешканка м. Червоноармійська:

- Постирать надо, закупорка идет, и помыть, и постирать надо. Все надо. И бегаем!

- Это воду пить можно?

- Нет. Мы пока не пьем. Нам разрешили набирать, потому что еще спускают. Наверное ж, еще на анализы отдадут.

Водний колапс спричинили бойові дії неподалік помпової станції каналу Сіверський-Донець-Донбас. Вона тепер на нейтральній території, тож весь час під щільним вогнем. Жодна зі сторін не дає гарантій безпеки для ремонтників. Місцева влада вже розробила "план Б". Він полягає у використанні води з Карлівського водосховища.

Галина Гаврильченко, в.о. Червоноармійського міського голови:

- Мы действительно сможем получить воду. Она, может, немножко хуже качества, чем мы получали из Северского Донца, но это для нас спасение. Мы сможем обеспечить работу котелен и обеспечить водой жителей.

- Как долго, намного хватит?

- Я думаю - на много. Каскад прудов там значительный.

Ігор Юдин, директор Червоноармійського управління компанії Вода Донбасу:

- Мы находимся вот здесь - это фильтровальная станция. Для того, чтобы подать сюда воду, нужно подать ее с насосной станции первого подъема, которая находиться ориентировочно в этом месте. На насосной станции первого подъема на данный момент существуют все сети, которые находятся под давлением. Они исправны. Остается только подать напряжение, начинить насосную станцию, установить насосы, сделать обвязку труб, и насосная сможет работать.

Ціна питання - 25 мільйонів гривень з державного бюджету. У місцевому таких грошей немає. Міські чиновники вже констатують - Червоноармійськ не встигне вчасно розпочати опалювальний сезон. Та й чи почне його взагалі - невідомо.