Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 вересня 2014, 23:07 Суспільство
Неіснуюче перемир'я
Неіснуюче перемир'я

На Донбасі тривають масовані обстріли Донецького летовища. Найманці й далі б'ють по позиціях сил антитерористичної операції. А поблизу міста Щастя атакували автівку спостерігачів ОБСЄ. Страждають від обстрілів і мешканці двох районів Донецька.

Київський та Куйбишевський райони обласного центру весь час обстрілюють. Пошкоджені десятки приватних будинків і квартир. Оселю цього чоловіка зруйнував набій, що прилетів вже після оголошення тимчасового перемир'я. Немає навіть стін. 

- Вот такая ситуация и вот такое перемирие!

А така нині ситуація в селищі Жовтневому, що поблизу Донецька. Тут теж набої і скалки понівечили приватні садиби. Величезні вирви ось у цьому двоповерховому будинку.

- Вот дверь уже поменяли, а счетчик газовый весь в дырочку тоже, ну и вот все трубы в решето!

Під масованим обстрілом і летовище, що його контролюють українські військові. Бойовики фільмують ситуацію на території аеропорту з висоти пташиного лету. Пожежі та клуби диму…

Тривають бої в Дебальцевому. Українські військові відкривають вогонь лише у відповідь.

Командир роти 25-го батальйону територіальної оборони:

- Вы сами видели на своих глазах, здесь разорвался снаряд, вот это перемирие, вот люди живут рядом, они стреляют по местным, чтобы потом местные люди против нас отошли и говорили, что мы их обстреливаем!

Найманці не соромляться й зізнаються на журналістську камеру, що приїхали з Росії й готові бити по українських армійцях попри перемир'я.

- Мы из России, город Мурманск!

Та летять набої на подвіря містян. Це інтерв'ю зняте в Теплогірську, що на Луганщині. Мати двох дітей потрапила під обстріл просто біля власного будинку. 

- Я детей похватала и побежала с ними в подвал! А когда посветила в подвале фонариком и увидела, что у него нет пальчика, и этот был разорванный около ногтя!

А такою стала шахта Трудівська на Донеччині, територію кілька днів невпинно обстрілювали. Нині працівники ліквідовують наслідки.

- Остались самые стойкие, которые под обстрелами, минометами занимались шахтой, спасением ее поверхности, то есть пожарами и от разграбления.

А поблизу шахти Комунарської знайшли кілька тіл. У жінок і чоловіків зав'язані руки за спинами, смерть настала від пострілу в голову. Факти звірячих убивств фіксують представники ОБСЄ. Найманці запевняють спостерігачів, що це скоїли українські військові. В Раді нацбезпеки категорично спростовують таку інформацію.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- Ми вважаємо, що це добре спланована провокація, проте не дуже продумана. Тому що тільки у першому пункті, де йде звинувачення, що це робила Нацгвардія, у вбивствах, начебто, маю зазначити, що там жодний боєць Нацгвардії не знаходився!

Окрім того, в РНБО заявили: в районі села Малоорлівки Донецької області терористи п'ять разів обстріляли блокпост нацгвардійців із Градів, мінометів і танків. Поблизу Щастя найманці поцілили зі стрілецької зброї в автомобіля спостерігачів ОБСЄ.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- Протягом минулої доби бойових зіткнень на кордоні з незаконними збройними формуваннями та підрозділами ЗС РФ не було. Порушення повітряного простору України не фіксуються вже третій день поспіль.

Попри вогневі сутички, за останню добу ніхто з армійців не загинув, поранень дістали восьмеро бійців.