Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 вересня 2014, 17:51 Суспільство
У Греції безхатченків залучають до роботи гідами
У Греції безхатченків залучають до роботи гідами

Шанс на інше життя. Можливість заробити і принести користь суспільству мають грецькі безхатченки. Тамтешні безпритульні розвивають туризм і опановують професію екскурсовода.

Адаптувати безхатченків до соціуму й перетворити їх на гідів спало на думку організації, яка спеціалізується на екскурсіях Афінами. Працівники турбюро об'єдналися з педагогами та соціологами й гуртом вчать охочих азів роботи в місцевій туристичній царині. З безпритульними працюють психологи, безприхисним викладають ораторське мистецтво, історію, показують звичні пам'ятки й місця, де ці люди раніше байдикували. П'ятдесятирічний Христос Бокоянніс, який ще підлітком опинився на вулиці після смерті батьків, каже: тепер зміг заробити грошей і винайняти житло. А ще - відчути себе повноцінним членом соціуму.

Христос Бокоянніс, гід, мешканець м. Афін:

- Особисто я отримую задоволення, коли бачу, що мої оповіді цікаві людям, що я здатен якісно виконувати свою роботу.

Історія цього чоловіка не поодинока. Від початку економічної кризи у Греції безхатченків на вулицях Афін побільшало майже на третину.

Лаброс Мустакіс, гід, мешканець м. Афін:

- Я не знав, чи зможу без вагань і сорому спілкуватися з людьми, контактувати. Життєві обставини свого часу дали мені ляпаса, поставили фактично на коліна. Завдяки ж цій роботі я знову звівся на ноги й розпочинаю нове життя.

Куратори програми з повернення безхатченків до життя й соціуму зазначають: так змінюються не лише безпритульні. Інше й ставлення суспільства до таких своїх членів.

Христос Алефантіс, куратор програми:

- Будь-хто з них скаже вам: унаслідок навчання, що переростає у роботу, збільшується рівень довіри до людей, самоповага, й додається впевненості.

За прогулянку в супроводі такого гіда кожний турист платить 6 єврів. Незвичний провідник містом отримує половину.