Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 вересня 2014, 23:14 Суспільство
Сумнівне перемир'я: обстріли, вибухи, знущання з мирних жителів
Сумнівне перемир'я: обстріли, вибухи, знущання з мирних жителів

Мінські домовленості не діють. У зоні АТО, попри перемир'я, й далі гинуть українські військові. Бойовики безжально обстрілюють позиції армійців. Лише за останню добу на Сході втратили життя двоє захисників. Не зважаючи на це, в РНБО зазначили: сили антитерористичної операції почали відводити з передових позицій важку артилерію.

Це російські Гради б'ють по блок-постах АТО. Таке нині перемир'я на Донбасі. Нових населених пунктів найманці на захопили, й українські військові так само - на попередніх позиціях.

- По блиндажам лупят!

А так бойовики гатили по блок-посту нацгвардії в Маріуполі. Там нині не дуже спокійно. Якщо починає гуркотіти - містяни встигають фільмувати.

Українське військо виконує всі мінські домовленості. Одна з найголовніших умов: припинення  вогню. Стріляють армійці лише у відповідь на агресію терористів.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО України:

- Продовжується підготовка до відведення важкого озброєння на 15-кілометровий кордон від лінії бойових дій. Українські сили відводять важку артилерію, яка має калібр 100 і більше міліметрів.

В РНБО зазначили: техніка терористів рушила, проте не так масово, як хотілося б. Ситуація в окремих населених пунктах Луганської та Донецької області й досі напружена. Без світла, води та газу залишаються десятки тисяч людей. Ось так, наприклад, готують обід мешканці Первомайська, що на Луганщині. В їхній будинок за час двомісячних обстрілів не прилетів жодний набій.

- Молимся Боженьке, чтобы наш дом не развалило. Потому что жить будет негде. А так крепимся!

- А кто стреляет?

- Знаете, я не научилась понимать, кто именно. Оно летит оттуда, отсюда, с разных сторон, кто-то, может, знает - где кто, но я не научилась понимать и не хочу.

Не вщухали бої в Донецьку. Під час обстрілів набій влучив у державний завод хімічних виробів. Загиблих і постраждалих вдалося уникнути, а загрози екології -немає.

- Ух ты. Это завод взорвался. Горит, гляди!

Тепер містян лякають не тільки вибухи, а й правоохоронці так званої ДНР. На цих кадрах один із самопроголошених міліціянтів карає чоловіка прикладом автомата… Що саме змусило так бити донеччанина - невідомо.

За інформацією Ради нацбезпеки та оборони, за останню добу найманці били по позиціях українських військових у десяти населених пунктах Донбасу. 

- Бачите от, чим по нас лупанули! Спасло то, що спрацювало над високовольтной лінієй, двадцять метрів не долетіло до нас!

Порушень кордону та повітряного простору не було. Попри це, життя втратили двоє захисників, двох поранено.