Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 вересня 2014, 00:02 Суспільство
Хто командуватиме полтавцями на війні - справжній патріот чи колишній хабарник при погонах?
Хто командуватиме полтавцями на війні - справжній патріот чи колишній хабарник при погонах?

З колишніх засуджених - у комбати. На Полтавщині новостворений однойменний батальйон очолила людина з погашеною судимістю. Іллю Киву указом міністра внутрішніх справ призначено на посаду два тижні тому. Громадськість міста обурило таке кадрове рішення, бо вже в понеділок підрозділ вирушає в зону АТО.

- З вами не хочуть люди воювати, ви розумієте? Заслужіть довір'я.

- Я ее заслужил тем, что гоударство доверило мне управлять, но не люди.

Полтава гуде від невдоволення. Городяни проти призначення нового командира батальйону, який вирушить у зону АТО. Найбільше питань у людей стосовно кримінального минулого Іллі Киви.

- Рідня вся переживає, хто буде командир, тобто зараз пішов шквал у Полтаві. У вас кваліфікація повинна бути, не рекєтирська кваліфікація, а уміння командувати в бойових умовах…

Його засудили за хабарництво ще 2012-го і заґратували на 8 місяців. Нині Кива "чистий" - судимість анульована, а самого чоловіка призначають на посаду командира батальйону "Полтавщина".

Ілля Кива, командир батальйону Полтавщина:

- Я готов свою жизнь положить на алтарь ради своей страны, ни больше, ни меньше.

- Вы положите жизни ребят на алтарь.

Багато претензій до пана Киви і через його призначення на посаду в ранзі майора міліції.

- Я знаю, що старший лейтенант Гагарін, полетівши в космос, повернувся майором, це я знаю, ну там видатні заслуги були, а у вас які видатні заслуги?

Батальйон Полтавщина утворили, об'єднавши два менш чисельні. Невдоволення людей пан Кива пов'язує не з його минулим, а зі спробою колишніх командирів підрозділів повернутися на теплі місця.

Ілля Кива, командир батальйону Полтавщина:

- В батальйоне "Полтава" существует схема зарабатывания денег внутри батальойна, когда это было в определеном роде кормушка, и когда пришел новый командир, это повлелкло прекращение материального обогащения определенных лиц, что вызвало вот эту реакцию негативную.

Цілковито довіряють новому комбатові і в Міністерстві внутрішніх справ. Визнають: Кива не ангел, зате здатен командувати підрозділом, а його судимість - наслідок роботи системи Януковича. Мають пояснення і стосовно майорських погонів.

Антон Геращенко, радник міністра внутрішніх справ України:

- Относительно званий воинских были внесены изменения в законодательство, которые позволяют давать звание майора гражданам, которые имеют высшее образование и которые пришли работать в милицию. Суд снял с него обвинения, потому что посчитал, что это преступление было не до конца обоснованным, я хочу сказать еще раз - в нашей стране преступления можно было сделать по заказу. Давайте судить о делах Кивы или кого-либо по тому, как они сейчас ведут себя по отношению к защите независимости Украины, ее целостности и единства.

Змінювати комбата Полтавщини, попри протести людей, МВС, схоже, наміру не має. Нині бійців готують до передислокації в зону АТО. Вже в понеділок вони отримають бойове завдання.

Ілля Кива, командир батальйону Полтавщина:

- Я обещаю быть в самых тяжелых местах, вот куда мой батальон направят, вот в самом тяжелом месте. Я буду рядом со своими бойцами выполнять долг, я буду первым брать на себя всю ответственность, ответственость не просто за их быт,  я буду брать ответственность за их жизни.

У МВС обіцяють пильно стежити за діями командира батальйону в зоні АТО. Спостерігатиме за долею Полтавщини тепер і програма Свідок.