Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 вересня 2014, 20:51 Суспільство
Столичні підприємці озброїлися яйцями проти Київтранспарксервісу
Столичні підприємці озброїлися яйцями проти Київтранспарксервісу

Притисли до стіни та закидали яйцями. В центрі скандалу - заступник керівника Київтранспарксервісу. Саме за підписом Ігоря Астахова законні власники парковань отримали листи з наказом негайно звільнити орендовану землю й передати комунальному підприємству. Бізнесмени не змовчали.

"Ваш паркувальний майданчик використовують протиправно й без законних підстав". Листи з таким текстом отримали днями власники столичних автостоянок. У Станіслава три парковання в Дарницькому районі Києва. Переконує - чорної бухгалтерії не веде, усі папери на оренду землі в порядку.

Станіслав, приватний підприємець:

- Думал, что это поодинокий такой выпадок, а на самом деле у каждого предпринимателя пришло такое письмо. Мы собрались. Мы против, мы платим налоги. Я плачу налоги от 15 до 33 тысяч, кормлю бюджет, можно сказать. "Незаконно вы занимаете земельную дилянку" - вот так звучит.

Аби розібратися, хто й навіщо розсилає такі листи, підприємці вирушили до Київтранспарксервісу. Довго шукати автора документа не довелося - ним виявився заступник керівника комунального підприємства Ігор Астахов. Обурена його діями юрба притисла чиновника до стіни.

- Уважаемый, скажи, что ты казав год назад! Рейдер! Стоянку верни!

Автор листа виправдовується, мовляв, розсилали всім, аби виявити рейдерів.

Ігор Астахов, заступник керівника КП Київтранспарксервіс:

- С 850 площадок 75% работают нелегально на территории города. Информация по всем площадкам будет после 23-го числа. Мы разсылали письма на все площадки города Киева. Есть документация, которая подтверждает законность действия 234 стоянок в Киеве. Есть площадки, которые размещены на одной територии, а рядом с ними порядка 4-5 работают под ними.

- Пришел сюда рейдерски захватывать? В отставку! Ганьба!

Втім, Астахов переконує - так учинив заради наповнення міського бюджету. Адже через нелеґальні парковання Київ недоотримує мільйони гривень. Вже у своєму кабінеті комунальник обмовився, що його мати володіє мережею стоянок і її не влаштовує розмір податків. Тож син їх просто не платить, але вимагає цього від інших. 

- Мы готовы были сотрудничать с парксервисом, но мы не готовы были платить 6.50. Иначе все стоянки были убыточными. А мы готовы? 

Юрба однозначна у своєму рішенні.

- Заяву!

На галас прийшов керівник Київтранспарксервісу, який на посаді лише кілька днів. Він переконує - про самодіяльність заступника й гадки не мав. Після нетривалих вагань підписує заяву про звільнення Астахова.

- Он аферист!

Підприємці разом з активістами конфліктувати з владою не хочуть, вимагають від комунальників небагато.

Євген Сагуйченко, громадський активіст:

- Ми за те, щоб: перше - договори були на 3 роки - раз. Друге - щоб розробити якусь нормальну схему, щоб ми сплачували, щоб підприємці сплачували напряму до бюджету.

Новий керівник переконує - беззаконня не допустить. Обіцяє за два місяці розібратися, хто з орендарів автостоянок працює легально, а хто - ні. І лише тоді вживатиме заходів. Будуть і новації.

Андрій Воробйов, т.в.о. керівника КП Київтранспарксервіс:

- Киянам буде запропоновано, що на паркувальному майданчику більше не буде готівкової гривні і щоб не було взагалі розмов: кудись наліво, кудись направо і таке інше. Гроші на рахунок. Фінансова інспекція перевірила: є порушення - покарали. Нема порушень - сказали "дякувати богові" і пішли собі далі працювати.