Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 вересня 2014, 23:34 Суспільство
Екологи вимагають захистити Голосіївський природоохоронний парк
Екологи вимагають захистити Голосіївський природоохоронний парк

Врятувати заповідника. Столичні екологи б'ють на сполох - у Голосіївському природоохоронному парку незаконно віддають земельні ділянки під забудову. Знищують рідкісні дерева заради видобування піску та створюють стихійні сміттєзвалища.

Ця помпезна фортеця на території Голосіївського заповідника - колишнє помешкання високопосадовця. Та викликає подив і обурення не розмах будівництва, а місце, де зведена оселя. За кілька метрів від паркану - табличка з написом "Природний заповідник. Під охороною держави".

Тетяна Тимочко, керівник національної екологічної ради України:

- Отримати землю на території національного парку під забудову згідно законодавства - неможливо. Це заборонено законом, і ця ділянка під забудову цієї будівлі виділена всупереч законодавству. Тут близько десятка будинків такого типу.

За кількасот метрів - ще один паркан, але забудови там немає.

Михайло Михалко, громадський активіст:

- Відкриваються ворота, там десь. Тут насипано кукурузи багато, і звірі заходять вночі полакомитись. Тут ворота закриваються і звірі їхні. Отак вони витягують із національного парку дику звірину. Просто їх беруть, кудись вивозять і ліцензіі продають. Хочеш убить кабана? Плати стільки-то і стріляй іди. Ну люди от знаходять задоволення.

Далі прямуємо на кордон заповідника і території загального користування. І тут незаконне захоплення землі. За документами на місці болота кілька років тому мало постати котеджне містечко. Проте власник не поспішає зі зведенням. Нині повним ходом намивають пісок і чорнозем. Поступово вийшли за дозволені межі і видобувають вже на заповідні території.

Тетяна Тимочко, керівник національної екологічної ради України:

- Тут же ми бачимо повалені дерева, тобто просувається ця ділянка від меж нацпарку вглиб нацпарку, і не може бути відновлена як природна територія. Ця ділянка нацпарку втрачена назавжди.

Раптом з'явився представник власника цієї земельної ділянки. 

- А у вас є акт про оплату землі?

- Він державні акти скупив вроді. Я йому зателефоную.

Бездумно знищують багатолітні дуби в урочищі Теремках, що в передмісті столиці. Тут ростуть і занесені до червоної книги підсніжники та орхідеї. Та ніяких табличок з написом про заповідник - немає.

Володимир Борейко, еколог:

- Люди вывезли нормальную древесину, ну а с плохой, видите, такое место для отдыха. Это запрещено, это незаконно, и администрация парка не обращает на это внимание.

Тут же зустрічаємо підозрілого чоловіка. Мало того, що пересуватися мототранспрортом на цій території заборонено, серед речей у нього  - бензопилка. Божиться - дерев не спилював.

- Пилой пилить едешь?

- Не, я не пилю, не.

Екологи кажуть - руйнували заборонені паркани неодноразово, та щоразу через кілька днів порушники зводять нового і роблять своє.