Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 вересня 2014, 22:51 Суспільство
Справу Кловського ліцею закрили. Чи справді не було складу злочину?
Справу Кловського ліцею закрили. Чи справді не було складу злочину?

І знову Кловський ліцей у столиці в центрі уваги: кримінальне провадження за фактом корупції в навчальному закладі раптово закрили. Прокуратура Києва не хоче навіть пояснювати - чому.

Цей ролик наших колег за 2012-й рік: перше вересня у Кловському ліцеї.

- В каком классе вы учитесь?

- В 9б.

- После 9-го класса планируете идти в техникум?

- Не совсем в техникум, планирую за границу уезжать учится.

- Куда?

- В Швейцарию думаю.

Хлопчина, що на відео, свої наміри здійснив. Принаймні про це свідчить інформація прикордонної служби. Його майже рік не було в Україні. Ще в серпні 2013-го року виїхав у Женеву, а повернувся тільки в липні цьогоріч.

- Почему именно в Швейцарию? Что, украинское образование не настолько хорошее?

- Украинское образование чуть-чуть меньше уровня.

Та тільки від українського атестата родина хлопця вочевидь вирішила не відмовлятися. І випускник документа отримав, навіть не будучи на батьківщині! Таких, як цей школяр, у Кловському ліцеї ще семеро.

Викладач Кловського ліцею №77:

- Что касается детей, о которых идет речь, да, действительно их не было в школе, иногда можно было встретить на каникулах в школе, человек приходил поздороваться.

Розповіді вчителів навчального закладу, з якими вдалося поспілкуватися Свідкові, шокують! Їх змушували писати контрольні за дітей-прогульників, а потім виставляти оцінки.

- Оценки заставляли ставить только хорошие, это 10 и выше.

До того ж, практика навчати мертві душі в ліцеї поставлена на потік. І йдеться не тільки про старшокласників, твердять вчителі.

Викладач Кловського ліцею №77:

- У мене також в початковій школі є учень, який три роки не відвідує ліцей, але оцінки заставляють ставити.

Утім, ці вчительки відмовилися виконувати накази керівництва. Бо фактично порушували б закон.

Ганна Маляр, юрист:

- Якщо в журналі відмічена як присутня, відповідальність за неповнолітню людину перекладається на вичтеля за те, де знаходиться така людина. Підробка документу, журнал - це докуент, тоді ми можемо говорити і про кримінальну відповідальність.

Та законослухняним педагогам створили нестерпні умови праці.

Викладач Кловського ліцею №77:

- Все учителя школы знают эту ситуацию, но не многие об этом говорят. Те, кто готов говорить, они вынуждены уйти по собственному желанию.

Викладач Кловського ліцею №77:

- Ця школа державна, але кожного місяця з кожного батька зараз від 600 до 1000 грн треба здавати у класний фонд, при вступі до ліцею - від 2000 доларів.

Влітку цьогоріч факти корупції посадовців Кловського ліцею почали розслідувати. Від Державної прикордонної служби міліціянти Печерського райвідділу отримали відомості про учнів-прогульників.

Оперативний співробітник Печерського РУ міліції м. Києва:

- Із 7 учнів 5 учнів не навчалися, не перебували в Україні, не в навчальному закладі, а в Україні від півроку до року.

Потім міліціянти, заручившись ухвалою суду, пішли до ліцею вилучати класні журнали. Бачила їх і знімальна група Свідка. Ось самі відмінні оцінки школяреві, який тоді був за кордоном! Утім, дирекція закладу цих документів не віддала, а всі звинувачення - відкидає.

Інна Співакова, директор Кловського ліцею №77:

- В школі навчається близько 700 учнів - я не відслідковую, хто де знаходиться. Таких звернень від вичтелів до мене, щоб ніхто не відвідує, у мене не було, що хтось не відвідує без поважної прични більше 10 днів.

Ці події були ще наприкінці серпня. Відтоді почало коїтися щось не менш  дивне: раптово заарештували слідчого. Вище міліційне керівництво виправдовується - мовляв, в межах іншої справи. А потім й взагалі провадження закрили.

Оперативний співробітник Печерського РУ міліції м. Києва:

- Кримінальна справа була передана в Печерску прокуратуру, з прокуратури Печерського району була передана в прокуратуру міста, і в той же день КС була закрита.

На яких підставах це зробили, Свідок поцікавився у головного прокурора столиці. Але він спілкуватися відмовився.

Сергій Юлдашев, прокурор м. Києва:

- Приходьте або звертайтесь письмово, я прокоментую, це мій приватний номер телефона, вибачте.

Тоді журналісти звернулися до прес-служби прокуратури Києва.

Олена Яхно, керівник відділу прокуратури м. Києва:

- Справа закрита 30 числа, за відсутністю складу злочину.

- Мжна каментар на камеру?

- Ну эти два предложения вы можете сказать закадровым текстом.

Юристів шокують такі дії прокуратури. Адже вона має наглядати за дотриманням законодавства.

Ганна Маляр, юрист:

- Дійсно докази мають властивість фізично зникати, руйнуватися, спалюватися, переїжджати в іншу країну джерело доказу може. Влада, прокуратура повинна бути зацікавлена довести цю справу до кінця і знайти винуватих, тому що якщо цього не відбудеться, це буде чіткий сигнал працівникам освіти про те, що так робити можна.

Єдиний варіант, що нині залишається охочим до справедливості - звертатися до Генеральної прокуратури. Свідок теж не буде осторонь ситуації.