Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 вересня 2014, 17:50 Суспільство
Українки плетуть маскувальні сітки для вояків
Українки плетуть маскувальні сітки для вояків

Маленькі клаптики тканини творять дива маскування. Спеціальні сітки для бійців АТО виготовляють українські жінки і навіть діти в Харкові, Дніпропетровську, Маріуполі й у Києві. Матеріалу, кажуть дівчата, вдосталь. А ось від працьовитих рук не відмовляться. Долучайтесь і ви.

У цьому невеликому дворі на вулиці Петра Сагайдачного в Києві вже кілька тижнів кипить робота. Жінки виготовляють маскувальну сітку для українських вояків. Спочатку, каже Мар'яна, лише спробували. Та згодом зрозуміли, як потрібен такий камуфляж армійцям, і тепер не зупиняються. 

Мар'яна, волонтерка:

- Сначала была одна рамка, натянули сетку, попробовали. Тут как раз ребята из АТО пришли, они как раз нам вносили коррективы, поправляли. Собираемся каждый день, кроме воскресения. Уже у нас три рамки. Одновременно мы делаем 4-5 сеток.

Починали жінки вчотирьох, нині їх - майже тридцятеро. Це - основний кістяк, але долучаються хоча б на годинку й інші небайдужі студентки, офісні працівниці, домогосподині. Приходять навіть молоді матусі з немовлятами. Сьогодні наймолодша помічниця - чотирирічна Ліда. Старається на рівні з дорослими. Дівчинка з усіх сил рве неслухняну тканину на клаптики і усвідомлює, для чого це потрібно. 

Ліда:

- А ты знаешь, куда это сеточка потом пойдет?

- Да.

- Куда?

- Щоб солдатам ховатися!

Сітку вже навіть замовляють. Бійці приходять у Каптерку щось купити, бачать масковання й забирають просто з рамки. Віддають його безкоштовно. Волонтерів шукають через соціальні мережі. Ірина лише вчора побачила оголошення, а сьогодні вже працює пліч-о-пліч з усіма. Каже: нині у відпустці, утім має намір допомогати й після виходу на роботу.

Ірина, дизайнер:

- Прочитала, что нужны лоскуты для армии, да, для сеток. Сели, нарвали, что могли. И пришла сюда, увидела, что здесь же это и вяжут, села вязать.

Дівчата розповідають, що люди несуть тканину, ріжуть власні штани й спідниці, тож клаптиків удосталь. Проте, від додаткових рук активістки не відмовляються. Поки що працюють проста неба. Сподіваються на добру погоду. А в разі дощу - мріють про будь-який прихисток: намет чи тент.