Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 вересня 2014, 23:39 Суспільство
Жоден український воїн не лишиться невідомим
Жоден український воїн не лишиться невідомим

У Дніпропетровську попрощалися з 11-ма українськими героями. Вояків, що загинули на Донбасі, поховали не ідентифікованими. Їхні особи сподіваються з'ясувати завдяки зразкам ДНК.

На табличці замість прізвища - порядковий номер, ім'я замінює напис: "тимчасово невстановлений захисник України".

Тетяна Губа, радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації:

- Сегодня произведено временное захоронение временно не опознанных защитников нашей Украины - 11 тел. В моргах Днепропетровска находится 77 тел и останков неопознанных наших защитников.

Згідно із законом, якщо тіла не ідентифікували продовж 10 діб, його мають поховати під порядковим номером. А з'ясувати особу можна згодом. Для цього створена спеціальна база, де є інформація про бійців - передусім біометрична.

Ірина Федорчук, директор департаменту Дніпропетровської облдержадміністрації:

- Создана в этой базе на каждое лицо отдельное дело. Все необходимые материалы биометрические там находятся. Будет произведена экспертиза и можно будет идентифицировать.

Ось тут і потрібна допомога близьких. Для цього беруть зразки ДНК у кровних родичів і порівнюють з інформацією в базі. Процедура триває від трьох тижнів до півтора місяця.

Вадим Шебанов, перший заступник Дніпропетровського міського голови:

- Если родственники захотят опознать, то нужно обращаться к областному военкому и дальше по процедуре - сличение ДНК и опознание.

Після цього родичі можуть або перезаховати тіло, або залишти його на цьому місці.

Тетяна Губа, радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації:

- Мы будем искать еще долго, и тела, и останки наших солдат. И очень важно, чтобы каждый защитник был найден, были найдены останки и с почестями мы их провели в последний путь.