Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 вересня 2014, 21:05 Суспільство
Хроніки АТО: Луганськ і Маріуполь спокійні, Донецьк обстрілюють
Хроніки АТО: Луганськ і Маріуполь спокійні, Донецьк обстрілюють

Донецьк під Градом. Вночі обласний центр знову обстріляли з систем залпового вогню, точилися бої в районі летовища. Натомість у Луганську ремонтні служби поновлюють енергопостачання, якого немає вже більше місяця. А люди повертаються до окупованого міста.

Ось такою ще вчора була мапа бойових дій у зоні АТО. Нині територія, що її контролюють бойовики - збільшилася. Українські військові втратили контроль над кордоном у Донецькій області. Найманці захопили й населені пункти, в яких донедавна майоріли синьо-жовті прапори.

Андрій Лисенко, речник Інформаційного центру РНБО України:

- Наші військові зайняли оборонні позиції й далі їх вже не пропускають.

Попри перемир'я обстріли в Донецьку та реґіоні поновили. Вночі гатили по обласному центру з Градів. Вибухали набої й у Дебальцевому. Точилися бої навколо донецького летовища. Українські армійці відкривали вогонь у відповідь.

Натомість у Маріуполі - спокійно. Переселенці, що повтікали сюди з окупованих населених пунктів, мріють якнайшвидше повернутися до рідних осель. 

- Половине из нас некуда возвращаться, домов нет. Так что как-то хочется мира, спокойствия, хотим домой, надоело уже.

Андрій Лисенко, речник Інформаційного центру РНБО України: 

- Українські військові та правоохоронці успішно протидіють численним диверсійним групам в районі Маріуполя. Цьому сприяє і особливий режим, який запроваджено в місті. Українські частини продовжують зводити фортифікаційні споруди та розташовують на вогневих позиціях важку техніку.

Вже майже тиждень не чути пострілів у Луганську. Ремонтні служби намагаються поновити енергопостачання. Проте нині мають купу проблем, а тому казати, коли дадуть світло - не можуть.

Олександр Савенко, заступник керівника департаменту Луганської міськради:

- На сегодняшний день подстанции, которые запитывали город, они практически все уничтожены, на некоторых нужно проводить очень серьезные работы. На Кировскую подстанцию нужны трансформаторы, которые весят порядка 100 тонн. Поэтому говорить о сроках, когда появится свет, невозможно. Соответственно, когда будет возобновлена подача электроэнергии, тогда можно будет говорить и о восстановлении водоснабжения.

У Раді нацбезпеки наголошують - повертатися до тимчасово окупованих територій небезпечно. Деякі ж городяни їдуть до обласного центру лише по особисті речі.

- Поеду вещи взять теплые, похолодало!

Від минулої п'ятниці найманці били по українських позиціях майже півтори сотні разыв. Вогонь у відповідь діставали миттєво. В РНБО зазначили: за останню добу провокацій на кордоні не зафіксовано, втрат серед армійців немає.