Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 вересня 2014, 23:45 Суспільство
Перша спокійна ніч на Сході
Перша спокійна ніч на Сході

Чи не вперше за останні півтора місяця ніч у Луганську й Донецьку минула спокійно. Про це повідомляють самі містяни. Кажуть: з кожним днем до обласних центрів людей повертається дедалі більше. Натомість у Раді нацбезпеки зазначають - поки зарано й небезпечно.

У цьому автобусі мешканці Луганщини. Вони вирішили скористатися з припинення вогню й повернутися до домівок. Більшість і гадки не мала, в якому стані оселі. Люди зізнаються: бойовиків не бояться. 

- Мы всю жизнь там прожили, мы хотим домой, на Родину на свою, на землю свои, в свои дома, которые разбомбили.

Ніч у самому Луганську минула спокійно. Вдень на вулицях велелюдно. Городяни мріють, щоб постріли в місті більше не лунали ніколи.

- Война никогда не являлась способом решения вопросов, она несет в себе бедствия -кономические и социальные, во всех сферах. И мы призываем всех политиков: ищите компромиссы, нам война надоела, мы не хотим ее.

А ось мешканці Донецька знову спали під гуркіт обстрілів. Бої точилися в районі летовища. Вдень на вулицях панував спокій. Втім, в інших населених пунктах терористи продовжують атакувати. В Раді нацбезпеки повідомляють про два десятки нападів на позиції сил АТО та провокації. І це лише за останню добу.

Андрій Лисенко, речник Інформаційного центру РНБО України:

- Навколо блокпосту сил АТО в районі населеного пункту Слав'яносербськ підрозділи противника продовжують вчиняти провокаційні дії. Блокпост і надалі оточено з 3-х напрямків танками, бронемашинами та піхотою противника. Наразі бойових зіткнень між сторонами не було.

А така нині стратегічна висота Савур Могила, за яку так довго точилися бої. Нині її контролюють терористи. Там ховають і загиблих. Окрім того, до мережі потрапили кадри з українськими полоненими. Серед бранців - жінка-медик.

- Взяли в плен, ну… поводяться нормально!

Полонені на камеру розповідають, за яких умов їх захопили. Тут військові з Тернополя, Львова, Києва, Чернігова та Харкова. Люди мріють про закінчення війни, чекають на визволення й вірять, що з цього холодного приміщення вийдуть живими. 

- Кормят, не бьют, хорошо относятся, по-человечески.

Інформації щодо поранених або загиблих за останню добу українських військових немає.