Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 вересня 2014, 21:13 Суспільство
Заяви вищого керівництва держави щодо ситуації на Сході
Заяви вищого керівництва держави щодо ситуації на Сході

Після оголошення перемир'я на сході України Росія вивела з нашої території 70 відсотків своїх військ. Про це повідомив Президент Петро Порошенко, посилаючись на інформацію армійської розвідки. Аби надалі непрохані гості не перетинали державного кордону, його планують укріпити. А в самій зоні АТО можуть запровадити особливий режим перебування громадян.

Після припинення бойових дій Росія потрохи забирає своїх солдатів додому. За інформацією армійської розвідки, територію України покинуло 70 відсотків військ Федерації. Й дійсно масово не стріляють. Сутичок поменшало, але вони є.

Валерій Гелетей, міністр оборони України:

- Є позитивні речі: якщо у нас було близько 58 вогневих контактів щоденно, то зараз у нас сьогодні було 14 пострілів.

Тож українські військові використовують перемир'я для посилення своїх бойових позицій.

Валерій Гелетей, міністр оборони України:

- Перемир'я - це, звичайно, питання політичне, як для військового - хочеш миру, готуйся до війни, для нас перемир'я - це перегрупування, посилення позицій, це укріплення позицій, тих позицій, звідки може піти на нас наступ.

Активно підсилюють армію технікою нині вже й оборонні заводи. Вони працюють у кілька змін.

Петро Порошенко, Президент України:

- Трьохзміннна робота оборонних підприємств України, яка була наголоджена за останні тижні, на сьогодні дає можливість постачати у війська щоденно, щодобово до 30 одиниць броньованої техніки з відновлення боєздатності після бойових дій або зі складів.

Також Президент розповів про наміри запровадити особливий режим у зоні довкола АТО. Такі заходи вже діють у Маріупільському напрямку. Відтепер є обмеження на територіях Новоазовського й Тельманівського районів Донеччини. Приміром, заборонено рух колон автомобільної техніки з двох і більше одиниць, перебування без документів, що засвідчують особу. Й загалом пересування вулицями після 20-ї години вечора до 6-ї ранку. Окрім того: не можна не носити зброю, бойові припаси, користуватися піротехнічними засобами.

Андрій Лисенко, речник Інформаційного центру РНБО України:

- Підходу, під'їзду без погодження з керівництвом до позицій, районів розташування сил АТО; обмеження швидкості руху транспортних засобів не більше ніж 40 кілометрів за годину; використання радіостанцій, засобів кіно-фото-відеозйомки, проведення такою зйомкою місцевості, військових об'єктів та об'єктів інфраструктури; масових зборів громадян (без погодження із військовим керівництвом).

Тим часом у Дніпропетровську починають гучне розслідування - чому українські бійці потрапили в оточення під Іловайськом і чи можна було цьому запобігти. Військові прокурори допитають керівника Генерального штабу Збройних сил та інших армійських чинів, котрі керували операцією. Генеральний прокурор Віталій Ярема повідомив - за офіційними підрахунками, загинуло в тих боях щонайменше двісті вояків. Втім, і ця приголомшлива статистика не остаточна, бо щодня знаходять нові тіла.

Віталій Ярема, Генеральний прокурор України:

- Зараз військові прокурори, в тому числі головний військовий прокурор знаходиться в Дніпропетровську, вони викликають на допит керівників цих секторів, і проводять допити, в тому числі Муженка, Литвина і решти керівників Збройних сил України вищої ланки.

Тривають також перемови стосовно звільнення п'яти сотень бранців з полону терористів.

Валентин Наливайченко, голова Служби безпеки України:

- Ми опікуємся і цивільними, і військовими громадянами україни, який би статус він не мав, журналістів так само.

Серед бранців, яких можуть відпустити, є гучні імена - льотчиця Надія Савченко й кінорежисер Олег Сенцов. Чи вдасться їх визволити - стане відомо наприкінці тижня. Принаймні про такі дати каже вище керівництво держави.