Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 вересня 2014, 23:51 Суспільство
Київський журналіст загинув від обстрілу під Луганськом
Київський журналіст загинув від обстрілу під Луганськом

У Києві прощалися з журналістом Олегом Задоянчуком, який загинув у бою під Луганськом. Табір батальйону, в якому служив медійник, обстріляли зі Смерчу. Мобілізований репортер пробув у зоні АТО лише чотири дні.

Бойові побратими Олега Задоянчука з жахом згадують ту ніч поблизу Луганська. За лічені хвилини артилерія бойовиків зрівняла із землею польовий табір 12-го батальйону територіальної оборони Києва. Іван бачив усе на власні очі.

Іван Валюх, боєць 12 батальйону територіальної оборони Києва:

- Після першого пострілу він сказав, що все добре, а після другого взриву я не почув нічого. До нього під кровать. Я думав, що його просто контузило. Я позвав на поміч, люди прибігли. Там все просто рвало. Ми його в машину поклали і відвезли. Я думав, що з ним все добре.

Скалка від реактивного набою влучила Олегові у груди. Його, тяжкопораненого, намагалися якомога швидше доправити до шпиталю, та легені пронизало наскрізь, він помер у швидкій. Загалом тієї ночі загинули троє вояків батальйону. За плечима Задоянчука чималий журналістський шлях: починав в інформагентстві, працював редактором новин і програм на провідних українських телеканалах.

Олександр Харченко, приятель загиблого:

- Він був людиною дуже надійною, вірною своїм принципам, дружбі, професійній честі, як би це пафосно не звучало. Він завжди міг підстрахувати людину. Він виручав в найскладніших ситуаціях і робив це свідомо.

Журналіст не раз поривався поїхати у вир подій на Сході, а коли йому надіслали повістку - без роздумів рушив до військомату.

Дмитро Шкурко, приятель загиблого:

- Ми пропонували йому певні варіанти: давайте, може ми відтермінуємо цей призов, тому що інформаційна складова, вона є також дуже важливою у цій війні.

Олег категорично відмовився, і вже за кілька днів був на передовій. Мобілізований репортер пробув у зоні АТО лише 4 доби. Товариші та рідні до останнього не йняли віри, що його більше немає.

Олександр Харченко, приятель загиблого:

- Вірили, що Олег все-таки живий, телефон його, він не відповідав, але виклик йшов, і це теж давало якусь надію, і крім того, там ще був однофамілець його у тій частині, і ми сподівалися, що Олег живий, але склалося так, як ми знаємо, на жаль.

Провести в останню путь Олега зібралося чимало людей. Сліз не стримували навіть чоловіки. Прощалися з досвідченим медійником під звуки гімну України та з військовими почестями. У липні Олегові Задоянчуку виповнилося 43.